UMJETNOST, ŠPIJUNAŽA ILI NEŠTO TREĆE

USB u zidu na cesti: Što su to Dead Dropovi?

09.12.2017 u 13:28

Bionic
Reading

Ako imate dobro oko i ako šećete velikim gradovima, ponekad ćete opaziti kako iz nekog zida strši USB priključak. Čestitamo, naišli ste na rijetku pojavu - takozvani Dead Drop

Zamislite da negdje u skrivenoj uličici vašeg grada ili mjesta postoji skriveni USB. Na njega možete uploadati bilo što što želite ili skinuti sve što se na njemu nalazi. Ponekad, ako ne pazite, taj pothvat može čak biti i opasan.

Koncept iza ovog eksperimentalnog projekta koji postoji u više-manje svim svjetskim metropolama dio je neobične mreže za razmjenu podataka koju je prije deset godina osmislio berlinski umjetnik Aram Bartholl.

Zašto se ti USB stickovi zovu 'Dead Drops'?

Ime stiže iz ranih dana špijunaže kada su se povjerljivi podaci skriveni u javnosti bili razmjenjivani skrivanjem dokumenata iza klimave cigle u mračnoj uličici ili ispod neuočljivog kamena pored putokaza.

Bartholl je tu neobičnu ideju prilagodio svojevrstnom tehno-pankerskom lovu na skriveno. On je stotine USB stickova zacementirao u zidove diljem metropola - neki su skriveni u zidovima, drugi su zakucani u ograde, pa čak i ugrađeni u temelje mostova. Rupe u zidovima koje tvorci ispunjavaju betonom i ponekad zakrivaju bojom pretvorena su u analogne bunkere za alternativnu digitalnu eru.

Ok, dakle netko je usred Zagreba USB stick zacementirao u zid. Kako će ga itko pronaći? To je cijela poanta 'Dead Dropova' - svi su prijavljeni na centralnoj stranici preko koje svatko može pronaći obližnji Dead Drop te ga, ako je hrabar, povezati sa svojim računalom. Nakon što pronađete USB, možete napraviti dvije stvari: kopirati sve što se već nalazi na mediju ili dodati nešto svoje za sljedećeg digitalnog strvinara. Također valja naglasiti da svatko zainteresiran može napraviti vlastiti 'Dead Drop'. 

Pravila igre

'Apslutno svatko je pozvan da pronalazi i snima podatke na Dead Drop. Priključite svoj laptop u zid i nakon toga dijelite podatke koliko god želite. Svaki Dead Drop instalira se prazan, s izuzetkom datoteke readme.txt koja objašnjava temeljne principe projekta,' naglašava tvorac.

Kao što ste i pretpostavili, priključivanje računala na nepoznati USB prilično je opasan podvig, a toga je svjestan i autor. 'Opasnost je dio koncepta, odnosno dio cijele igre...budite toga svjestni, osigurajte svoj sustav, pokrenite virtualnu mašinu ili jednostavno pitajte prijatelja da se spoji prvi. ;-).' Svaki nedirnuti USB je mjesto koje doslovno sadrži manifesto 'Dead Drop je ogoljeni USB ugrađen u sam grad - jedini zbilja javni prostor.'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Aram Bartholl

Opasna vremena, opasni sadržaji

Prema članku koji je 2015. izašao u Guardianu, korisnici Dead Dropova nisu uvijek dobronamjerni. Njemački novinar tako je, recimo, u Dead Dropu pronašao plan za izradu bombe. 'Uputstva detaljno prikazuju načine za proizvodnju eksploziva. Tu ima sve od kemijskih formula, preko sastava i učinka pojedinih tvari' naglašava German Express.

Bez obzira na ovo neobično i uznemirujuće otkriće, na svijetu trenutno ima preko 1900 Dead Dropova na kojima je moguće pohraniti skoro deset terabytea podataka. Prvi USB-ovi skrivali su se u New Yorku te su 2011. predstavljeni u sklopu izložbe 'Talk to Me' u tamošnjem Muzeju za moderu umjetnost.

Ovi neobični komadići digitalne povijesti s vremenom će nestati. Netko će ih uništiti, ukrasti, zaboraviti. U konačnici, ne smijemo zaboraviti da su Dead Dropovi bili, i ostat će, jedan predivno neobični umjetnički projekt.