BOJAN VRŠNAK

Hrvatski svemirski meteorolog dobio prestižnu nagradu, evo što nam je tim povodom rekao

  • Autor: B. S./Hina
  • Zadnja izmjena 04.12.2017 10:49
  • Objavljeno 04.12.2017 u 10:44
Bojan Vršnak

Bojan Vršnak

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Geodetski fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Europska svemirska agencija nagradila je Bojana Vršnaka međunarodnim priznanjem za izuzetan znanstveni doprinos u području svemirske meteorologije. Ovime se hrvatski fizičar našao u odabranom društvu znanstvenika, od kojih su dvojica dobitnika iz NASA-e

Fizičar Bojan Vršnak s Geodetskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prošloga tjedna dobio je prestižno međunarodno priznanje za izuzetan znanstveni doprinos u području svemirske meteorologije Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate.

Kako kaže za tportal, nagrada mu je došla kao iznenađenje.

'Naravno da mi nagrada puno znači, jer je to najprestižnija nagrada u području 'svemirske meteorologije', a naknadno sam saznao da je konkurencija bila vrlo jaka. Uz to,čak nisam znao da sam nominiran, pa mi je dodjela bila vrlo veliko iznenađenje. Nagrada se dodjeljuje od 2013., a dosadašnja četiri dobitnika su dva znanstvenika iz NASA-e, i po jedan iz Center for Atmospheric Research at the University of Massachusetts Lowell te Physikalisch-Meteorologisches Observatorium Davos Weltstrahlungszentrum', kaže Vršnak.

  • +10
  • +7

Sunce

Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA

Polarna svjetlost i Sunčev vjetar

Riječ je o nagradi koju od 2013. godine dodjeljuju Europska svemirska agencija (European Space Agency), Belgian Solar-Terrestrial Centre of Excellence i Space Weather Working Team, u suradnji sa znanstvenim časopisom Journal of Space Weather and Space Climate.

Nagrada se dodjeljuje u spomen na norveškog znanstvenika Kristiana Olafa Bernharda Birkelanda, kojeg se najviše pamti po teorijama atmosferskih električnih struja koje su omogućile fizikalno objašnjenje polarne svjetlosti te predviđanjima postojanja Sunčeva vjetra. Kristian Birkeland izumio je tzv. elektromagnetski top i tzv. Birkeland-Eyde proces za izlučivanje dušika iz zraka. Nominiran je za Nobelovu nagradu sedam puta.

A čime se uopće svemirski meteorolog bavi?

'Od početaka znanstvene karijere bavim se eruptivnim procesima u Sunčevoj atmosferi, pa je nadogradnja u područje svemirske meteorologije prirodan razvoj. Svemirska meteorologija bavi se utjecajem Sunčevih erupcija, takozvanih Sunčevih oluja na Zemlju, poglavito na pojave geomagnetskih i ionosferskih oluja koje predstavljaju značajnu ugrozu za razne visoko-tehnološke sustave na Zemlji i u svemiru, poput elektro-energetske mreže, komunikacijskih i navigacijskih sustava, avijacije, GPS-a, umjetnih satelita svih namjena, ljudske posade u svemiru...', pojašnjava Vršnak.

Sunce u središtu zanimanja

Vršnak je zaposlen od 1981. u Opservatoriju Hvar Geodetskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a 2000. izabran je u trajno zvanje znanstvenoga savjetnika. Većina njegovih istraživanja odnosi se na eruptivne procese u Sunčevoj atmosferi s naglaskom na uzrocima pojave koroninih izbačaja (coronal mass ejections; CMEs) i njihove dinamike, te utjecaja na heliosferu i bliski svemirski okoliš. Za područje svemirske prognostike, posebno je važan uvid u fizikalne zakonitosti međuplanetarnoga gibanja CMEa i predviđanje naleta na Zemlju te posljedica po magnetosferu Zemlje. U suradnji sa svojim timom, Bojan Vršnak je razvio analitički magnetohidrodinamički model helisferskoga gibanja CMEa (tzv. helisferskoga gibanja CMEa (tzv. Drag Base Model Drag Base Model; DBM ), koji je našao široku primjenu u području svemirske meteorologije.

Kada govori o planovima, Vršnak nam otkriva kako se namjerava nastaviti baviti istraživanjima i objavom znanstvenih radova, a u rujnu najavljuje međunarodnu konferenciju na Hvaru čija će glavna tema biti upravo - svemirska meteorologija.

Autor: NASA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!