IT konferencija Shift Dev

Upoznajte finaliste ovogodišnjeg Shift Money Startup Challengea

05.11.2019 u 08:53

Bionic
Reading

Shift Money, zagrebačka iteracija IT konferencije Shift Dev, došla je do drugog (prema riječima organizatora i mnogo masivnijeg) izdanja. Lokacija je ista, Lauba, a svi koji nešto znače u svijetu tehnologije naći će se u Zagrebu 18. i 19. studenog

Kao i uvijek, pored sjajnih govornika i predstavnika moćnih svjetskih igrača iz domene financijske tehnologije (fintech) kao što su TransferWise, Revolut i Ripple, centralno događanje konferencije bit će Shift Money Startup Challenge. Radi se o svojevrsnom startup natjecanju čiji je cilj pod povećalo javnosti (ali i investitora) izbaciti neka nova poduzetnička lica i njihove ideje. Ovogodišnji finalisti već su odlučeni, te se u probranom društvu našlo deset startupa, a svi s aspiracijom i vizijom puta kakav su prošle firme poput Bellabeata, Oradiana, Photomatha. Svi oni su svoje prve korake prema svijetu i investitorima napravili upravo na splitskom Shiftu koji im je poslužio kao odskočna daska. Uzmemo li u obzir kako će se u Laubi nalaziti predstavnici najpoznatijih fondova kao što su Techstars, 500startups, Plug and Play i veliki Softbank, finalistima se pruža savršena platforma za odskok.

Investitori će tako pozorno pratiti predstavljanje finalista – hrvatskih i inozemnih startupova koji će nastupiti na Shift Money Startup Challengeu. To su: AI alat za donošenje investicijskih odluka - Pynk, financijska platforma za energetske zajednice - AMPnet, SaaS platforma za upravljanje digitalnim identitetom u realnom vremenu - IDENTYUM, alat za iznajmljivače i unajmljivače nekretnina, odnosno vlasnike i podstanare - WORIG, PayCek servis za plaćanje kriptovalutama tima Electrocoin, mjenjačnica - Valut, servis za upravljanje digitalnim identitetom - KnowMeNow., pružatelj blockchain usluga za tvrtke - Arkane, mobilna aplikacija koja olakšava suradnju klijenata i financijskih institucija - Evrotrust i bankarska aplikacija - sync.

Zanimljivo je da se među finalistima nalazi i netko tko je već slavio na Shiftu. Naime, tamo 2015. godine u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, startup Tourgent, čiji je jedan od začetnika bio upravo Matija, je oduševio žiri i osvojio prvu nagradu. Radilo se o cloud usluzi za prijevozničke kompanije prati autobuse i vozače. Matija je u međuvremenu prešao u svijet fintecha i pokrenuo Valut koja zapravo – ne postoji. Barem ne u fizičkom obliku.

Valut je, zapravo, mjenjačnica valuta bez fizičkih poslovnica koja svim putnicima omogućuje stjecanje gotovine u stranoj valuti vrlo brzo, jednostavno i daleko jeftinije u odnosu na tradicionalne mjenjačnice, ili podizanje gotovine na bankomatima. Ako ste posjetili zemlju čiju valutu ne koristite često ili gotovo nikada, Valut će vam olakšati vračanje strane valute u domaću ako imate više nego potrebne gotovine na kraju putovanja. Bilo da se radi o novčanicama ili kovanicama – pojasnio je Matija dodajući kako Valut još nije zaživio na tržištu, ali je sjajan (pred)znak njegove isplativosti činjenica da postoji čitava lista zainteresiranih koji čekaju kako bi mogli biti među prvim korisnicima. Stoga, svi early adopteri pozor – na www.valut.app se možete prijaviti za svoj Valut.

Sva privlačnost Valuta krije se jednostavno u činjenici da je – jeftiniji od klasičnih mjenjačnica. Trošak transakcije iznosi svega tri posto. Naime, fizičke mjenjačnice profitiraju pružajući svoje usluge ili kroz prilagođavanje trenutnog tečaja, ili kroz naplatu naknada. Ponekad kombinirajući oboje. Mjenjačnica će prilagoditi tečaj za određeni postotak kako bi osigurala profit na transakciji. Uzmemo li u obzir lokaciju, tečaj, naknade, troškovi transakcije mogu se popeti i preko 20 posto!

Za razliku od klasičnih mjenjačnica, Valut zbog digitalnog oblika poslovanja nema fiksnih troškova poput najma prostora i osoblja što znači da može ponuditi znatno niže naknade za transakcije. Naknada za svaku transakciju iznosi fiksnih 3 posto – kazao je Matija čiji se Valut, pored Shift Money Challengea, nalazi i u ZICER-ovom programu "Startup Factory” gdje se natječe za poticaj.

Najbolja stvar, međutim, je ta što zahvaljujući Valutu svako prodajno mjesto (trgovina, benzinska postaja, pekara, suvenirnica, kiosk) postaje mjenjačnica.

Kada sletite u stranu zemlju, gotovo svako prodajno mjesto oko vas može zamijeniti traženje mjenjačnice s pouzdanim tečajem. Primjerice, sletite u stranu državu i odmah svratite do McDonald´sa jer ste gladni. Naručite Big Mac i zatražite dodatno 50€ gotovine koje će vam blagajnik dati iz McDonald´s blagajne. Otvorite svoju Valut aplikaciju, skenirate QR kod i obavili ste namjeravanu posjetu mjenjačnici. Blagajnik vam isporuči Big Mac i 50€, a s vašeg Valut računa se skida 50€. Vaše HRK se automatski promijene u EUR po fiksnom tečaju od 3%. Nema veze kod kojeg Valut partnera u svijetu i iz koje valute u koju valutu mijenjate - vama je trošak uvijek 3%. Nema sakrivenih troškova; nema manipulacija. Osim dolaska u stranu državu, tu je i odlazak, odnosno povratak koji ponekad završi s viškom gotovine u stranoj valuti koju je gotovo nemoguće zamijeniti u domaću valutu. U toj situaciji Valut vam omogućuje da se u zadnjim trenucima vašeg odmora, primjerice na samom odlasku u avion, riješite strane valute. U najbližem prodajnom mjestu, ili u samom avionu, uručite gotovinu blagajniku ili djelatniku, otvorite Valut aplikaciju i skenirate QR kod. Nakon toga stranu valutu na vašoj Valut aplikaciji možete zamijeniti nazad u domaću također po fiksnoj naknadi od 3 posto – pojasnio je Matija princip djelovanja svojeg proizvoda, jednog od njih deset koji će se boriti ne samo za prestižnu nagradu pobjednika Shift Money Challenge-a, već i za pažnju investitora. Tko zna, možda se među njima krije i jedan hrvatski „jednorog“?

A, startup natjecanje predstavljat će tek dio onoga što posjetitelje čeka na Shift Money konferenciji. U njezinom fokusu bit će predavanja i paneli o budućnosti novca, odnosno raznim FinTech projektima koji kreiraju budućnost financijske industrije. Tijekom dva dana održavanja očekuje se više od 1000 FinTech profesionalaca, kojima će između ostalog moći posjetiti i sajamski dio na kojem će se predstaviti 50-tak FinTech startupa, tvrtki, banaka i drugih igrača iz tog područja.