TEHNO PREPORUKA

Izdvojili smo odlične horor videoigre koje vrijedi zaigrati

30.10.2023 u 15:34

Bionic
Reading

Donosimo vam naš izbor atmosferičnih indie horor igara koje apsolutno trebate odigrati

Jedan od najzanimljivijih žanrova videoigara bez dvojbe je horor. Zabava i srah oduvijek su išli rukom pod ruku, a današnji kreativci, pogotovo oni nevezani uz velike izdavačke kuće, često znaju eksperimentirati te publici nuditi inovativne igre.

Za razliku od dosadašnjih pregleda najboljih horor igara na tržištu, ove smo se godine odlučili za one koje su razvili indie proizvođači te koje nude zbilja neobična iskustva.

Faith: The Unholy Trinity

Izvor: Društvene mreže / Autor: New Blood Interactive

Faith: The Unholy Trinity je pikselasta horor igra koju je razvio Airdorf Games, a objavio voljeni indie tim New Blood Interactive (izdavači igara Dusk i Amid Evil). Zadire duboko u kutiju alata za PC igre iz 1980-ih, a ujedno ubacuje nekoliko novih trikova koji ne ruše estetiku stare škole. Igrači preuzimaju ulogu oca Johna Warda, mladog svećenika koji je godinu dana prije pomogao nadređenom u neuspješnom egzorcizmu, kada je ubijeno troje ljudi.

Estetski podsjeća na Sierrine grafičke avanture s kraja osamdesetih, naglašujući jezovitu atmosferu grotesknim rotoskopiranim animacijama. Riječ je o igri koja manjkom vizualne čistoće potiče uzbudljivu atmosferu i neugodnu imerziju. Ako je 'Egzorcist' ikad trebao postati videoigrom, Faith bi bio jako dobar kandidat za to.

Pony Island

Izvor: Društvene mreže / Autor: Daniel Mullins Games

Kao što joj sam slogan igre nalaže, 'Pony Island nije igra o ponijima'. Ova bizarna slagalica s retro estetikom stavlja igrača u ulogu lika koji je zapeo u čistilištu pred pokvarenim strojem za videoigre, a napravio ga je sam vrag. Cilj u Pony Islandu, beskonačnoj trkalici s ponijima, slomiti je igru prodirući kroz njezin kod i mijenjajući pravila u borbi protiv programa opsjednutog digitalnim demonskim silama.

Zbog svoje arhaične strukture Pony Island je slavljen kao metafikcija moderne videoigre. Ako želite zaigrati naslov koji domišljato izvrće koncept digitalne zabave, ne trebate tražiti dalje.

Slay The Princess

Izvor: Društvene mreže / Autor: Black Tabby Games

Slay The Princess djelo je Black Tabby Gamesa, autora atmosferične horor avanture Scarlet Hollow. Vaš zadatak je, kao što naslov nalaže, ubiti princezu okovanu u podrumu izolirane kuće. Hoćete li to napraviti samo zato što vam je igra to rekla? Ili je princeza puno opasnija nego što se na prvi pogled čini?

Ovo je konverzacijski horor RPG s izvrsno odglumljenim glasovima i pametno pisanim dijalozima. Igra ima velik broj završetaka koji se mijenjaju ovisno o vašim akcijama, a sve je zaokruženo izvrsno stiliziranom grafikom, domišljatim konceptom i vrlo upečatljivim glavnim antagonistom.

GTFO

Izvor: Društvene mreže

GTFO je timska igra šuljanja u kojoj kao jedan od četvorice osuđenika vršite razne misije za tajnovitog rukovoditelja te se provlačite kroz labirint podzemnog kompleksa ispunjenog zubatim užasima kolektivnog naziva 'Spavači'. GTFO je igra u kojoj ste konstantno bez municije, uvijek ste izgubljeni i raspolažete zabrinjavajuće malom količinom alata. Sve što imate su suborci, uz konstantnu prijetnju započinjanja misije (koja zna trajati i po nekoliko sati) ispočetka.

Ovo je teška i atmosferična timska igra bez presedana - štoviše, rekli bismo da iskustvo koje pruža ne može imitirati nijedna od onih na tržištu. Ako se pitate gdje tu u jednadžbu upada horor, zapitajte se kakav je osjećaj nakon dva sata mukotrpnog šuljanja, uz kroničan manjak municije i zdravlja, okrenuti zadnji prekidač, samo da bi se sva svjetla ugasila, a igra vas, uz mrtvu tišinu i u potpunom mraku, obavijestila da je izlaz na drugoj strani mape.