NAJNOVIJE GLASINE

Nastavak hit igre je u izradi: Ovo je sve što dosad znamo o GTA 6

23.10.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Tajnoviti nastavak Rockstarove popularne franšize, izgleda, putuje na već posjećena mjesta, a trebali bismo ga zaigrati za nešto manje od dvije godine

Rockstar Games je u veljači 2022. objavio da radi na šestom nastavku serijala Grand Theft Auto. Točnije, u jednoj su objavi napisali da aktivno rade na razvoju igre, no da nemaju ništa za pokazati. Međutim 18. rujna hakeri su objavili 90 videa i slika iz igre, a Rockstar i danas pokušava izbrisati materijale s interneta. Naravno, prvi pogled na GTA 6 predstavio je neke novitete o samom naslovu, uključujući lokaciju, likove i sam sadržaj igre.

Vodite računa da su sve informacije koje slijede manjinom iz službenih izvora i većinom iz onih neslužbenih. Igra je obavijena velom tajne i nepoznato je kad će točno izaći.

Kad je igra potvrđena?

Grand Theft Auto 6 dobio je potvrdu autora da je u izradi još od 2022., no Rockstar do danas nije izbacio ni logotip igre. Prva objava je došla u vidu službene objave prema kojoj je GTA 6 u razvoju. 'U ime cijelog tima, zahvaljujemo na podršci i jedva čekamo skočiti u budućnost zajedno sa svima vama'.

U kolovozu 2022. Rockstarova matična kompanija Take-Two u financijskom je izvješću napomenula kako je razvoj GTA 6 na putu. Izvršni direktor kompanije Strauss Zelnick rekao je da će tim 'i ovaj put postaviti nove kreativne standarde za gejming industriju'.

A što je s vijestima o igri?

Dosad, pored službene objave i izjave šefa Rockstara nismo dobili ništa - barem što se službenih izvora tiče. Na internetu je, kao što smo prije spomenuli, procurila velika količina podataka oko kojih je, pored osude krivaca, Rockstar šutio.

Jesu li procurene informacije autentične?

Dana 18. rujna 2022. internetom se proširio val videa i slika iz igre koji potiču iz navodne razvojne verzije igre. Ako se kolebate oko autentičnosti ovih informacija, recimo samo da je Rockstar objavio da je 'uznemiren provalom na interne mreže i krađom informacija kojima se zakonitim putem nije moglo pristupiti - uključujući ranu verziju idućeg Grand Theft Auta'.

Zatim, 48 sati kasnije GTA Forumi su bili 'očišćeni' od ilegalno sakupljenih slika i videa kako ih, citiramo, 'Rockstar ne bi izbrisao s lica Zemlje'. 'Dozvolit ćemo rasprave o procurenim informacijama, ali ne dozvoljavamo njihov prijenos ili prikazivanje', rekli su na GTA6 Redditu.

Rockstar i matična kompanija Take-Two nakon toga su dali izjavu o procurenim informacijama gdje je direktor Take-Two, rekao da je curenje informacija 'velika nesreća' prije nego što je nadodao da su 'takvi incidenti vrlo ozbiljna stvar'.

'Ne postoji dokaz jesu li ukradeni razvojni materijali, što je dobra stvar. Svejedno, vrlo je razočaravajuće i potiče nas da budemo još oprezniji o temama vezanima uz kibernetičku sigurnost'. Posljednja informacija o ovom curenju je da se iza svega nalazi tinejdžer koji, piše Gamesradar, ne može pred sud. 18-godišnji Arion Kurtaj, član hakerske skupine Lapsus$, nakon psihijatrijske procjene je bio proglašen nesposobnim za suđenje.

Hoće li GTA 6 biti odgođen?

Nakon što je igra procurila u javnost, mnogi su se pitali hoće li to utjecati na njezin razvoj i Rockstar tvdi da - neće. 'U ovom trenu ne očekujemo promjene u našim trenutnim i planiranim projektima'.

Kad izlazi?

Rockstar Games još nije potvrdio datum izlaska GTA 6, no to nije spriječilo internetske detektive da nastave nagađati. Brojni su izvori potvrdili glasine da će GTA 6 biti objavljen 2025. godine, referirajući na informacije koje sugeriraju da se igra seli u moderni Vice City. Ovu informaciju, naravno, treba uzeti s rezervom.

Take-Two, vlasnik Rockstara, i dalje implicira da će GTA 6 izaći do ožujka 2025., ali ne govori ništa o tome. Izvršni direktor Strauss Zelnick kaže: 'I dalje smo uvjereni da pozicioniramo naše poslovanje za značajnu točku preokreta u fiskalnoj 2025. godini, za koju vjerujemo da će uključivati nove rekordne razine operativnog učinka.' To značajno povećanje predviđanja prihoda navodno je posljedica lansiranja GTA 6.

Zašto im treba tako dugo?

Mnogi se pitaju zašto GTA-u 6 treba toliko dugo da izađe. Istina je da, između uspjeha GTA 5 i GTA Online i Red Dead Redemptiona 2, nije iznenađenje da se Rockstaru ne žuri.

GTA 6 se vraća u Vice City?

Dugo se nagađalo o lokaciji GTA 6, ali izgleda da se doista vraćamo u Vice City. Rockstar je potvrdio da je procurila snimka igranja igre GTA 6 stvarna, što znači da imamo bolji osjećaj za grad i okruženje. Za početak, jedan ekran prikazuje podzemni željeznički sustav s natpisom 'Vice City Metro' ispisanim sa strane, dok su neki uočili i poznata mjesta iz GTA 3: Vice City poput Malibu Cluba, Ocean View Hotela, Little Haitija i Vice Beacha.

Naravno, grad izgleda drugačije nego kada ste ga posljednji put posjetili. Grand Theft Auto: Vice City se odvija u 1986., a svi znakovi upućuju na to da je GTA 6 smješten u moderna vremena. Pojava NPC-a s pametnim telefonima i modernom odjećom dovoljan je dokaz da Grand Theft Auto 6 ima stil modernog Miamija na Floridi, ali ako to nije dovoljno, korisnici društvenih mreža vjeruju da lik spominje smrt izvršnog direktora LifeInvadera, kojeg je ubio Michael De Santa - što implicira da se GTA 6 odvija nakon kraja GTA 5.

Mapa

Premda još ne znamo veličinu mape GTA 6, postoje indikacije da će se protezati izvan područja grada - na sličan način kako je Los Santos proširen iz Grand Theft Auta: San Andreas u GTA 5. Vice City je temeljen na Miamiju, što implicira da će se dio igre možda odvijati u močvarnoj regiji.

Zanimljivo, fanovi su uvjereni da će karta GTA 6 biti mnogo veća od karte GTA 5. Koristeći procurjele koordinate GTA 6, obožavatelji subreddita GTA 6 pokušavaju mapirati samu kartu, a kasnije su počeli spajati kartu GTA 6 pomoću Googlea Eartha.

Glavni lik GTA 6 bit će žena?

Već mjesecima se šuška da Rockstar radi na prvoj (ženskoj) protagonistici GTA 6 – barem prvoj u 3D eri serijala. Bloombergovo izvješće s početka ove godine, koje je istraživalo promjenu kulture tvrtke unutar Rockstar Northa, prvo je objavilo tu vijest – a od tada je to potvrđeno curenjem GTA 6. U snimci ranog razvoja možemo vidjeti dva nova GTA 6 lika koja se mogu igrati.

Imena likova u razvoju su Jason i Lucia, a čini se da se sustav promjene likova iz GTA 5 vraća u šesticu. Jedan isječak koji je procurio pokazao je kako par zajedno pljačka zalogajnicu, pri čemu igrač kontrolira jednog od likova dok drugim upravlja AI. U drugom isječku vidimo skoro trenutnu zamjenu likova, za razliku od one sa sporom promjenom perspektive kao u GTA V.