INTERVJU: TEA ĆURKOVIĆ FABIJANIĆ

Trebamo li isticati uspješne 'žene u IT-ju': 'Moramo razbijati nevidljive predrasude'

09.03.2024 u 06:55

Bionic
Reading

Osam godina radila je u odvjetničkom uredu, nakon čega je prešla na poziciju direktorice usklađenosti u Aircashu, jednoj od najboljih brzorastućih IT kompanija u srednjoj Europi. Osim što u Aircashu sa svojim timom oblikuje budućnost fintecha, usto je hrvatska zastupnica za European Women in Payments Network (EWPN). Kako joj je iskustvo u odvjetništvu pomoglo u prijelazu u IT, što fintech čini tako uzbudljivim te trebamo li i dalje isticati 'žene u IT industriji' - stvara li to kontraefekt ili i dalje ima prepreka - neke su od tema koje smo pretresli s Teom Ćurković Fabijanić

Osam godina radili ste u odvjetničkom uredu, a potom se zaposlili u Aircashu. Što vas je privuklo fintechu, konkretnije Aircashu, i koliko vam je rad u odvjetništvu pomogao u tom prijelazu?

Rad u odvjetništvu prije dolaska u Aircash bio je dragocjen korak u mom profesionalnom razvoju. Kao profesija, odvjetništvo ima odliku raznolikosti, dinamičnosti i pozitivnog stresa, ako to možemo tako nazvati, posebno kada se radi o segmentima koji uključuju međunarodni i trgovački aspekt. Nauči vas brzo i široko misliti, pod rokovima, raditi u jednom danu s puno različitih stvari i ljudi, a da ne govorimo o organizaciji i upravljanju vremenom.

Sve to čini temelj za podržavanje pravne strukture reguliranog financijskog sustava koji posluje u 27 država Europe, ali i u Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u... Timu Aircasha pridružila sam se 2021., kada sam preuzela upravljanje zahtjevima financijske regulative Aircasha kao IEN-a na poziciji direktorice usklađenosti. To je svakako bio izazov, možda i najveći s kojim sam se dosad susrela – životni izazov, ako ne brojimo ove sitne svakodnevne, posebno kada se uzmu u obzir dinamičnost i eksponencijalni rast kojim osiguravamo stabilnost u regulatornom dijelu.

Koliko zaposlenika danas čini Aircash?

Prvenstveno, rekla bih da u Aircashu radi preko stotinu motiviranih, pametnih i mladih ljudi, stručnjaka koji svojim različitostima i znanjima iz raznih pozadina daju obol dinamičnoj i naprednoj radnoj okolini, a činjenica da je među tim ljudima zapravo prilično podjednak broj žena i muškaraca pokazuje da okolina koja prepoznaje znanje i motivaciju uspješno privlači i razvija talent neovisno o spolu.

Rezultat su svakako kreativnost, inovacija i dokazano uspješan poslovni model na razini cijele Europe. Aircash kao poslodavac čini najviše upravo time što cijeni talent pojedinca i svatko tko ima motivaciju ima jednaku priliku za uspjeh.

  • +9
Tea Ćurković Fabijanić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Jesu li pravo i IT industrije u kojima muškarci i dalje dominiraju? Imamo li danas ipak, koliko u svom okruženju primjećujete - od obrazovanja do posla - veći broj žena u IT industriji, bolje mogućnosti, brži napredak i veći broj žena na rukovodećim pozicijama?

S jedne strane, ako me pitate tko je dominirao brojem u razdoblju obrazovanja, rekla bih da je bilo više mladih djevojaka na pravnim fakultetima, iako je činjenica da kako karijera više odmiče, nekako omjer u odvjetništvu više ide u korist kolega, ali sve manje i manje. Što se tiče tehničkih fakulteta, tu je definitivno vidljiv porast interesa ženske populacije za takva tradicionalno muška zanimanja, posebno u zadnjih nekoliko godina, te s tehničkih fakulteta izlazi sve više mladih stručnjakinja.

Međutim ono što je bitno jest da se mijenja generalna percepcija i da žene nemaju unaprijed postavljene barijere i određeno čime bi se to 'trebale' baviti, što mi je izuzetno drago. U industriji danas imate izuzetno uspješne žene na rukovodećim pozicijama financijskog i tehnološkog sektora. Doprinos rukovoditeljica postaje sve veći i očigledniji, a tako i njihov utjecaj na oblikovanje poslovnog okruženja.

Često se ističu 'žene u IT sektoru'. Stvara li to po vama kontraefekt ili je i dalje potrebno isticati one koje uspiju u dominantno 'muškim' industrijama?

Svaki uspjeh i pozitivnu promjenu treba primijetiti, a i pohvaliti. Osobno mi nekad nije drago kad vidim da još uvijek moramo isticati da je žena uspjela u 'muškoj' industriji jer se stvara dojam da je to nešto neuobičajeno, da se radi o izuzetku. Međutim okolnosti treba sagledati realno te cijeniti i pozitivne efekte takve poruke, a to je da mlade žene i one koje možda nemaju toliko dnevnog doticaja s poslovnim okruženjima ipak vide upravo to – da uspjeh ovisi o trudu, talentu i kreativnosti te da nestaju ove barijere o kojima smo razgovarali.

Naravno da činjenica da su diversifikacija i inkluzivnost prezentirane široj publici pridonosi shvaćanju raznolikosti kao standarda, a ne kao izuzetka, te stvaranju okruženja u kojem se svaka osoba osjeća dobrodošlo i podržano. To nije samo pitanje etike, već i ključan faktor za dugoročan uspjeh i održivost svake organizacije na današnjem globalnom tržištu. Stoga je ipak važno nastaviti s promicanjem ovih vrijednosti. Nadam se da ćemo doći i do toga da se tako nešto podrazumijeva, ali ako putem do toga moramo razgovarati o tome, dobro je da je zastupljena takva tema.

Koje su najveće prepreke s kojima se žene susreću u poslu, napredovanju, a s obzirom na vaše dosadašnje iskustvo u IT sektoru i odvjetništvu?

Prepreke su nešto što je u dobrom dijelu rezultat naše percepcije i internih stavova. Okolina će vas doživjeti onako kako se postavite. I upravo na tome treba raditi - ne možemo zanemariti i 'nevidljive' predrasude poput stereotipa o rodu i nedostatak vidljivih uzora koji mogu otežati ženama da se izbore za ravnopravno mjesto u poslovnom svijetu.

Koje vještine danas čine dobru lidericu/dobrog lidera?

Stručnost, prilagodljivost i odlučnost. Dobar lider danas mora imati soft skills jer su poslovni zahtjevi i okolina sve manje homogeni, a sve više isprepliću se različiti segmenti - fintech je najbolji primjer toga, a Aircash konkretno možda najbolji, da je tehnološki orijentirana inovativna kompanija ujedno regulirana financijska institucija.

Lider mora biti fleksibilan, spreman se prilagoditi promjenama i brzo donositi odluke u dinamičnom okruženju, a opet razmišljati strateški, postavljati jasne ciljeve i razvijati dugoročne strategije.

Hrvatska ste zastupnica za European Women in Payments Network (EWPN). Možete li nam podrobnije objasniti o kakvoj je organizaciji riječ, čime se EWPN bavi i koja je točno vaša uloga? Za što se zalažete?

European Women in Payments Network (EWPN) predstavlja inspirativnu zajednicu žena koje djeluju u području platnih usluga diljem Europe.

Misija EWPN-a je osnažiti žensko liderstvo, poticati suradnju i razmjenu znanja te pružiti podršku u razvoju karijera u ovoj dinamičnoj industriji. EWPN organizira razne događaje, konferencije i programe mentorstva s ciljem prije svega jačanja položaja i značenja žena u globalnom poslovanju, ali i ističu imperativ šire financijske inkluzije, što prelazi samo rodnu zastupljenost. Organizacija djeluje u cijeloj Europi s ambasadoricama iz svih država, a kod nas se aktivirala prošle godine, kada je održan prvi događaj EWPN SEE u Zagrebu.

Rad organizacije i svake ambasadorice usmjeren je na promicanje raznolikosti i inkluzivnosti, ali i stvaranju inspirativnog okruženja koje potiče profesionalni i osobni razvoj članica.

Kako vidite ulogu žena u oblikovanju budućnosti fintech industrije i kako se aktivno angažirate u tom procesu?

Ključni faktori u oblikovanju budućnosti fintech industrije su raznolikost perspektive i inovativna rješenja, a smatram da su to dvije kvalitete koje žene svakako donose u sektor i time doprinose njegovom napretku. Sudjelovanje u relevantnim događanjima, podrška ženskom liderstvu unutar organizacija poput EWPN-a i mentorstvo su neki od načina na koje se trudim angažirati u tom procesu. Vjerujem da je važno osigurati jednak pristup mogućnostima i podršku za sve u industriji kako bismo stvorili prosperitetno i održivo poslovno okruženje za budućnost.

Što biste poručili ženama koje žele izgraditi karijeru u financijskoj i IT industriji, čime se voditi?

Talent i potencijal za uspjeh u financijama ili IT industriji ne bi trebali poznavati granice rodnih određenja. IT i tehnologija nude nevjerojatne mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj te se nadam da će mlade žene biti inspirirane da istraže ove puteve. Budite ustrajne, neprestano učite i budite otvorene za nove prilike - svijet IT-ja i tehnologije čeka na vaše jedinstvene doprinose!