ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Svjedoči bivši Twitterov šef sigurnosti: Što god stavite na web, vjerojatno će ostati tamo vječno

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 19.09.2022 13:22
  • Objavljeno 19.09.2022 u 13:22
Peiter Zatko

Peiter Zatko

Izvor: Profimedia / Autor: Lenin Nolly/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nedavno svjedočenje bivšeg Twitterovog šefa sigurnosti Peitera Zatka pred američkim Senatom dovelo je u pitanje ideju kako možemo obrisati osobne podatke koje smo postavili online

Možda ste među onima koji život provode u uvjerenju kako mogu obrisati svoje objave, poruke i osobne podatke sa servisa dostupnih online kad god vam to padne na pamet.

Ali, nedavno svjedočenje bivšeg Twitterovog šefa sigurnosti Peitera Zatka pred američkim Senatom dovelo je tu pretpostavku u pitanje.

Zatko je, naime, ustvrdio kako ta društvena mreža ne briše pouzdano podatke korisnika koji su ugasili korisničke račune. Štoviše, u pojedinim slučajevima više nisu znali gdje su ti podaci.

Twitter se od tih optužbi branio općenitom tvrdnjom kako Zatko priča lažnu priču o Twitteru. U odgovoru na pitanja novinara CNN-a naveli su kako su njihovi poslovni procesi postavljeni tako da proces brisanja biva pokrenut. No, nisu naveli biva li obično i dovršen.

Brisanje teško ide

Zatkovo svjedočenje još je jedan podsjetnik koliko smo nepažljivi pri dijeljenju podataka online. Stoga budite oprezni jer je povlačenje sadržaja nakon dijeljenja praktično nemoguće.

Nakon odluke američkog Vrhovnog suda o odbacivanju odluke iz sudskog procesa Roe protiv Wadea moguće je koristiti povijesti pretraživanja, lokacijske podatke, SMS-ove i drugo kako bi se prekršajno i kazneno gonilo osobe koje traže informacije o pobačaju online.

Meta Platforms, tvrtka u čijem je sastavu Facebook, tijekom srpnja se ponovno našla u središtu pozornosti javnosti nakon što se ispostavilo kako su policiji predali podatke iz razgovora putem aplikacije Messenger, temeljem kojih su tinejdžerica iz američke savezne države Nebraske i njena majka optužene za ilegalan pobačaj.

E-pošta, objave i komentari na društvenim mrežama, izravne poruke i slični sadržaji obično bivaju pohranjeni na uređaju pošiljatelja, primatelja i web poslužiteljima tvrtke koja nudi platformu koju koristite.

U idealnom slučaju, kad obrišete sadržaj kojeg ste napravili on bi trebao nestati sa sve tri navedene lokacije. Ali, to se ne događa tako lako.

Teoretski, možete od tvrtki zatražiti brisanje vaših podataka s njihovih web poslužitelja. No, malo tko se na to doista i odlučuje.

Također, policija i vlasti općenito vjerojatno mogu - ako raspolažu odgovarajućim resursima, alatima i znanjem - doći i do obrisanih podataka u pojedinim slučajevima.

Kako se zaštititi?

Vaše podatke online ćete najbolje kontrolirati ako uglavnom koristite aplikacije s enkripcijskom zaštitom od pošiljatelja do primatelja.

Također je važno upravljati postavkama za sigurnosne kopije (backup) u računalnom oblaku, kako biste bili sigurni jesu li privatni podaci s enkriptiranih servisa dostupni i negdje drugdje.

Ali, čak i ni sve mjere predostrožnosti koje možete poduzeti u konačnici vjerojatno neće biti dovoljne. Stoga se trebate pomiriti s time da bi nešto što objavite moglo ostati na webu zauvijek.

Naime, nakon objave gubite kontrolu nad, primjerice, time hoće li netko kopirati vašu fotografiju i podijeliti ju dalje, napraviti snimku zaslona ili nešto tome slično.

Apsolutne sigurnosti i zaštite nema. Zato trebate dobro promisliti treba li ono što stavljate na web doista i biti tamo. Opreza nikad dosta.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!