ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Facebook policiju doveo do tinejdžerice koja je pobacila bez dozvole

10.08.2022 u 16:53

Bionic
Reading

Podaci iz privatnog razgovora na Messengeru bili su dovoljni za pretres obiteljske kuće i optužnicu zbog kojoj će 17-godišnjakinji biti suđeno kao odrasloj osobi

Meta Platforms dala je podatke policiji u američkoj saveznoj državi Nebrasci koji su organima reda omogućili kazneni progon 17-godišnje djevojke zbog kršenja zakona vezanih uz pobačaj.

Mogli su se usprotiviti nalogu i zatražiti provjeru je li opravdan, ali su samo predali tinejdžeričine izravne poruke policiji. Vlasti su ju potom optužile za tri kaznena djela zbog naručivanja tablete za pobačaj poštom i pokop pobačenog fetusa.

Priča je počela istragom detektiva u Nebrasci, koji je posumnjao u navode prema kojima je maloljetnica prerano rodila mrtvorođenče. Nije ga u tome obeshrabrila ni autopsija, koja je pokazala kako fetus nikad nije imao zrak u plućima.

Pošto je fetus bio u plastičnoj vrećici, zatražio je od mete uvid u poruke nesretne djevojke, fotografije i druge podatke prema kojima bi se moglo zaključiti je li se dijete rodilo mrtvo ili je bilo ugušeno.

Temelj za pretres

Nakon što je te podatke bez problema dobio, u porukama je našao naznake kako je djevojka razgovorala o tabletama za pobačaj.

Temeljem te informacije policija je pretresla kuću njene obitelji, zaplijenila šest pametnih telefona i laptopa te došla do 24 gigabajta e-pošte i povijesti surfanja webom. Među tim podacima nadaju se naći dokaze kako je djevojka naručila tablete za pobačaj.

Tinejdžerici će biti suđeno kao odrasloj osobi zbog toga što je pobacila nakon 20. tjedna trudnoće, što je abortirala bez dozvole, sakrila mrtvo tijelo i smrt osobe...

  • +3
Udaljen div okovan ledom: Jeste li znali za ove fascinantne činjenice o Neptunu? Izvor: Profimedia / Autor: NASA / Sciencephoto / Profimedia

Bez poruka s Facebooka nije bilo dokaza za bilo koju optužbu osim neodgovarajućeg pokopa fetusa. U Meti kažu kako sudski nalog kojeg su zaprimili nije spominjao pobačaj, već samo kriminalističku istragu vezanu uz mrtvorođenče koje je bilo zapaljeno i pokopano, piše Tech Crunch.