DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Svako drugo dijete uznemiravaju na internetu

05.02.2016 u 14:20

Bionic
Reading

Klinci u Hrvatskoj provode u prosjeku dva sata dnevno online. Uglavnom surfaju na mobitelu i teško se odlučuju zatražiti pomoć kad ih netko gnjavi, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje

Ususret međunarodnog Dana sigurnijeg interneta, koji se obilježava 9. veljače, u Zagrebu su predstavljeni preliminarni rezultati nacionalnog istraživanja o korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija djece i mladih u Republici Hrvatskoj te su najavljene aktivnosti u školama planirane za 9. veljače.

Ivana Duvnjak, asistentica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku predstavila je istraživanje , provedeno u okviru projekta 'Safer Internet Centre Croatia - Making internet a good and safe place' kojeg je financirala Europska unija. Uz Duvnjak, autorice istraživanja su doc. dr. sc. Daniela Šincek, dr. sc. Jasmina Tomašić Humer i Marija Milić

Provedeno krajem prošle godine, obuhvatilo je oko 7.000 sudionika u osnovnim i srednjim školama u 22 hrvatska grada. Dosad su obrađeni podaci o ukupno 2.250 sudionika istraživanja, djece i mladih u dobi od 11 do 19 godina, iz 34 škole u Hrvatskoj.

Rezultati na ovom uzorku ukazuju da sudionici istraživanja u svom domu u prosjeku imaju šest uređaja koji imaju pristup internetu, a preko 67 posto ispitanika sudionika navodi kako im je internet stalno dostupan. Sudionici u najvećoj mjeri internetu pristupaju putem mobitela (75 posto).


Također, rezultati istraživanja ukazuju kako djeca i mladi u prosjeku na internetu provode dva sata dnevno, dok vikendom učenici provode tri, a srednjoškolci do pet sati dnevno.

U okviru istraživanja učenici su odgovarali i na pitanja o uznemiravanju na internetu. Tako 12 posto učenika navodi da je bar jednom doživjelo da netko podijeli njihovu video snimku, a da ih nije zamolio za dopuštenje, dok 52 posto navode da su bar jednom doživjeli da ih drugi ogovaraju na internetu.

Očekivano, manje ispitanika priznaje svoje sudjelovanje u uznemiravanju drugih putem interneta. Pet posto je izjavilo kako je barem jednom namjerno slalo viruse elektroničkom poštom, a čak 55 posto učenika je internet koristilo za ogovaranje drugih.

Polovica ispitanika navodi kako u zadnjih godinu dana nije doživjela neugodna iskustva na internetu. Deset posto ispitanika navodi da u takvim situacijama ne traži pomoć, 20 posto za pomoć se obraća roditeljima, 34 posto prijateljima, 10 posto dečku ili djevojci, dok tek dva posto pomoć traži od djelatnika škole.


Organizator projekta 'Dan sigurnijeg interneta', Centar za nestalu i zlostavljanju djecu uz potporu Europske komisije te domaćih partnera Microsoft Hrvatska i Vipneta na taj dan organizirat će predavanja uživo i putem Skypea na temu sigurnosti i pametnog korištenja interneta, a sve s ciljem educiranja mladih o odgovornijoj upotrebi tehnologije.

Na predavanjima će sudjelovati više od 60 škola diljem zemlje. Organizatori su pozvali i škole koje to još nisu učinile da se uključe putem ove poveznice. Također, učenici mogu sudjelovati u kvizu te osvojiti mobilni uređaj LG Spirit.

Jedan od ciljeva projekta 'Safer Internet Centre Croatia-Making Internet a good and safe place' je i osnivanje Centra za sigurniji internet koji će imati pozivni centar za savjetovanje djece i roditelja, kao i pozivni centar za primanje informacija javnosti vezane uz ilegalni sadržaj na internetu, koje je ujedno i nacionalna platforma za dojave takvog sadržaja.

Osim pozivnih centara osnovan je i Centar za podršku i informiranje roditelja i djece. U sklopu projekta koji traje 18 mjeseci predviđen je i razvoj mobilne aplikacije koja će educirati djecu o sigurnom korištenju interneta, zaštiti osobnih podataka i zaštiti na internetu.