KIBERNETIČKI KRIMINAL

Superizborna 2024.: Umjetna inteligencija značajno će utjecati na politiku i društvo

15.02.2024 u 09:19

Bionic
Reading

Umjetna inteligencija nije samo pružila alat za brže i lakše obavljanje poslova, već je i postala alat za širenje lažnih informacija i kibernetičkog kriminala, istaknuto je na događanju održanom jučer u Algebrinom Spark Spaceu

S obzirom na to da je u Hrvatskoj ove godine 'supe izborna godina', a i zbog činjenice da će polovica populacije cijele Zemlje ove godine moći izaći na različite izbore, Algebra MBA Poslovna škola je u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca organizirala, u okviru posebnog MBA programa s fokusom na 4. industrijsku revoluciju, raspravu sa stručnjacima iz područja kibernetičke sigurnosti, umjetne inteligencije i političkih znanosti, ususret izborima koji očekuju Hrvatsku, Europu i svijet u 2024.

Okupljeni su govorili o utjecaju umjetne inteligencije na društvo i ekonomiju, uključujući teme kao što su globalne dezinformacije, lažne vijesti, deepfake, ekonomska nejednakost, tehnološka moć, kibernetički kriminal, pristranost i diskriminacija te odlučivanje vlada i korporacija.

'Ljudi su u svijetu zabrinuti zbog mogućih negativnih ishoda korištenja umjetne inteligencije. Pod posebno povećalo stavljaju se političke kampanje uoči izbora. Naime, podaci govore kako najmanje 16 država u svijetu već koristi umjetnu inteligenciju u političke svrhe, a nagađa se kako ih je i puno više. Prije svega koriste ju za širenje dezinformacija kako bi utjecali na ishod izbora', napomenuo je izv. prof. dr. sc. Robert Kopal, predavač Algebrine MBA Poslovne škole.

'Naš mini MBA program liderima budućeg doba pruža uvid u to kako se nositi sa svim alatima modernog vremena – i kako informirano i mudro upravljati ljudima, ali i tehnološkim procesima uslijed sve većeg razvoja umjetne inteligencije i disrupcije koju ona nosi sa sobom', kazao je Arsen Šolić, voditelj katedre za e-Leadership Algebra MBA Poslovne škole.

U političkim kampanjama umjetna inteligencija može ubrzati i znatno povećati kvalitetu i kvantitetu sadržaja te precizno odabrati korisnike.

'Umjetna inteligencija sigurno neće pridonijeti tome da se u tim trenucima netko koristi time kao širenjem demokracije nego radi širenja upravo onih ideja i ciljeva koje želi plasirati tim skupinama i pružit će im mogućnost da u manje vremena generiraju više poruka, da u manje vremena lakše odrade neke skupine koje su im možda sklonije ili koje bi mogle biti onako na vagi', smatra Hrvoje Josip Balen, predsjednik HUP ICT.

'Najviše se bojimo nepoznatog. Securityem nažalost upravljamo na temelju činjenica iz prošlosti, a podaci se stalno mijenjaju. Tako i s AI-jem, ako i obrasci i podaci koje dajemo umjetnoj inteligenciji ne budu u skladu s vremenom nećemo puno naprijed. Problem je način razmišljanja po sistemu neće mene, tržište treba osvijestiti da znaju postaviti stvari kako treba pa i kroz ovakve mini mba programe koje nudi Algebra MBA Poslovna škola', istaknuo je Marko Gulan, konzultant za kibernetičku sigurnost u Schneider Electric.

Zabrinutost oko korištenja umjetne inteligencije tijekom predizbornih kampanja, sve je veća u svijetu. Glavni je problem što se protiv takvog alata za širenje dezinformacija teško boriti. I dok neki smatraju da bi se protiv umjetne inteligencije trebalo boriti umjetnom inteligencijom, Kopal smatra kako je nužno donijeti rezolucije o umjetnoj inteligenciji na razini Ujedinjenih naroda kako bi je se u cijelom svijetu stavilo pod kontrolu.