I ŠTO ĆEMO SAD?

Stručnjaci priznali: Ne možemo pobijediti hakere

08.05.2014 u 07:10

Bionic
Reading

Prije četvrt stoljeća, u Symantecu su izmislili komercijalne antivirusne programe. Sad tvrde kako su ti programi osuđeni na neuspjeh

Štoviše, viši dopredsjednik te tvrtke za informacijsku sigurnost Brian Dye tvrdi kako su praktično mrtvi – uspijevaju uhvatiti tek 45 posto napada - te kako ne očekuju kako će na bilo koji način zarađivati od njih.


Kako će nas onda štititi od hakerskih i lopovskih upada? Neće. Nove tehnologije, iz te i drugih tvrtki koje se bave računalnom sigurnošću, polaze od pretpostavke da će upasti što god poduzeli, pa se više fokusiraju na to kako ih otkriti na vrijeme i svesti štetu na minimum.

Proizvođač mrežne opreme Juniper Networks od kupaca traži postavljanje lažnih podataka u vatrozide, kako bi hakerima odvukli pozornost. Shape Security, startup iz Silicijske doline, pretpostavlja kako će hakeri doći do lozinki i brojeva kreditnih kartica, pa traži načine kako otežati korištenje tih podataka.

FireEye je osmislilo tehnologiju koja skenira mreže u potrazi za zlonamjernim kodom koji je uspio probiti prve crte obrane. Nedavno su platili milijardu dolara (oko 5,5 milijardi kuna) za Mandiant, malu tvrtku koju vode bivši zrakoplovni istražitelji, a koji djeluju kao cyberGhostbusteri nakon hakerskog upada.

Symantec im se ovog tjedna pridružio, oformivši tim koji će pomagati hakiranim poslovnim klijentima. U roku od šest mjeseci planiraju prodavati obavještajne sažetke o specifičnim prijetnjama, kako bi klijente ne samo obavijestili da ih hakiraju, već i zašto.

Razvijaju i tehnologiju koja će tražiti naprednije zlonamjerne softvere, koji oponašaju proizvode njihovih suparnika, piše Wall Street Journal