TEHNO SAVJETI

Što sve može vaš web preglednik zahvaljujući umjetnoj inteligenciji? Doznajte!

08.05.2023 u 12:35

Bionic
Reading

Moćni alati temeljeni na generativnoj umjetnoj inteligenciji u sve većoj mjeri ulaze u popularne browsere. Pogledajte pregled novih mogućnosti koje donose

Umjetna inteligencija već godinama radi iza kulisa naših aplikacija i gadgeta - tumači naše glasovne naredbe, preporučuje glazbu, odabire sljedeću riječ umjesto nas na tipkovnici našeg telefona.

Ali, nikad dosad nije bila u tolikoj mjeri u prvom planu kao zadnjih mjeseci. Stvara vlastita umjetnička djela i proizvodi tekst koji prirodno zvuči na zahtjev...

Ovi moćni alati integrirani su u sve aplikacije koje svakodnevno koristimo. To uključuje i web preglednike. Pogledajmo što im je umjetna inteligencija donijela.

Microsoft Edge

Kako biste bili sigurni da možete pristupiti najnovijim značajkama, provjerite jeste li ažurirani na najnoviju verziju Edgea (Help and feedback i About Microsoft Edge u izborniku aplikacije), kao i jeste li prijavljeni s Microsoftovim računom.

U gornjem desnom kutu Edgeovog sučelja trebali biste vidjeti sličicu Bing. Kliknite ju za pokretanje robota za brbljanje Bing AI, kojeg pokreće ChatGPT.

Pod karticom Chat možete koristiti Bing AI kao što biste mogli koristiti Google ili Alexu: postavite pitanje kako biste dobili odgovor ili stavite upit kako bi vam dao prijedlog (recimo, 'Pokaži mi ideje za društvene igre za petogodišnjake').

Nakon svakog odgovora vidjet ćete izvore na webu iz kojih su preuzete pojedinosti i opciju ponovnog pokušaja odgovora.

Također ćete vidjeti srodna pretraživanja, koja možete isprobati kako biste pojasnili ili proširili upravo dobiveni odgovor.

Na vrhu svakog odgovora možete dati pozitivnu ili negativnu povratnu informaciju o tome koliko je bio dobar, kao i kopirati tekst na tipkovnicu (kliknite tri točkice i zatim Copy).

Plava sličice metle u donjem lijevom kutu omogućuje vam započinjanje nove teme, kad možete i odrediti ton odgovora: More Creative, More Balanced ili More Precise.

Ako želite generirati tekst (za e-poštu ili dopis, na primjer), prebacite se na karticu Compose. Također možete odabrati ton, format i duljinu, a zatim ga možete pokrenuti upitom pri vrhu.

Na primjer, recimo da želite kratku povijest Nizozemske, napisanu u informativnom tonu. Odaberite odgovarajuću opciju na zaslonu i zatim kliknite Generate draft.

Na dnu odgovora nalaze se opcije za kopiranje teksta u međuspremnik ili pokušaj ponovnog odgovora. Također možete kliknuti Add to site ako želite zalijepiti tekst u e-poštu ili polje s tekstom.

Ugrađen je i Image Creator, s tehnologijom DALL-E. Sličica za njega trebala bi se pojaviti nešto niže od sličice za Bing s desne strane. Ako je nema, kliknite na dugme + (plus) kako biste je dodali na bočnu traku.

Nakon što otvorite ovaj alat, možete ili opisati sliku koju želite vidjeti ili kliknuti Surprise Me kako bi Edge smislio nešto.

Nakon nekoliko sekundi pojavit će se četiri prijedloga slika. Kliknite bilo koju od njih kako biste ih bolje pogledali i pronašli opcije za njihovo dijeljenje, preuzimanje ili spremanje u zbirku unutar Edgea.

Nedavno generirane slike prikazane su niže na bočnoj traci, tako da im se možete vratiti ako trebate, a tu je i kartica Explore ideas za više inspiracije.

Sve navedeno moguće je koristiti besplatno, ali uz ograničenje na mjesečnoj razini. Pristup većoj količini generiranih sadržaja možete dobiti putem programa Microsoft Rewards.

Drugi web preglednici

Opera je nedavno ponudila Opera One, izdanje svog web preglednika pojačano značajkama generativne umjetne inteligencije. Zasad je dostupna razvojnim programerima putem ranog pristupa.

Trenutno u bočnoj traci s lijeve strane nudi integrirani ChatGPT i alternativni ChatSonic. Puna inačica trebala bi biti predstavljena kasnije ove godine.

Brave je pokrenuo novu značajku Summarizer, koja koristi umjetnu inteligenciju za stvaranje kratkih i informativnih izravnih odgovora na vaša pitanja, temeljem teksta izvučenog iz rezultata web pretraživanja, piše Wired.