semantički dekoder

Je li moguće? Umjetna inteligencija pretvara ljudske misli u tekst

02.05.2023 u 13:10

Bionic
Reading

Sustav nazvan semantički dekoder mogao bi biti koristan pacijentima koji su izgubili sposobnost fizičke komunikacije nakon što su pretrpjeli moždani udar, paralizu ili druge degenerativne bolesti

Znanstvenici su razvili neinvazivni sustav temeljen na umjetnoj inteligenciji, fokusiran na prevođenje moždane aktivnosti osobe u tekst, navedeno je u recenziranoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Neuroscience.

Sustav nazvan semantički dekoder mogao bi biti koristan pacijentima koji su izgubili sposobnost fizičke komunikacije nakon što su pretrpjeli moždani udar, paralizu ili druge degenerativne bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta Teksas u Austinu u Sjedinjenim Državama razvili su sustav djelomično koristeći model transformatora, sličan onima koji podržavaju robote za brbljanje Google Bard i OpenAI ChatGPT.

Precizan u oko 50 posto slučajeva

Sudionici studije trenirali su dekoder slušajući nekoliko sati podcasta unutar fMRI skenera, velikog stroja koji mjeri aktivnost mozga. Sustav ne zahtijeva kirurške implantate.

Nakon što se sustav uvježba, može generirati tok teksta kada sudionik sluša ili zamišlja kako priča novu priču. Tekst koji tako nastane nije točan prijepis, već bilježi općenite misli ili ideje.

Sustav zasad proizvodi tekst koji približno ili precizno odgovara predviđenom značenju izvornih riječi sudionika otprilike polovicu vremena.

Primjerice, kada je tijekom eksperimenta sudionica čula rečenicu 'Još nemam svoju vozačku dozvolu.', to je prevedeno kao 'Ona još nije ni počela učiti voziti.'

Sudionici su također bili zamoljeni da gledaju četiri videa bez zvuka. Sustav umjetne inteligencije uspio je precizno opisati 'određene događaje' iz njih.

Istraživači vjeruju kako bi mogao biti korišten u sklopu lakše prenosivih sustava za snimanje mozga. Podnijeli su PCT patentnu prijavu za ovu tehnologiju, piše CNBC.