POST FESTUM

Što su nam ponudili WinDaysi godinu prije punoljetnosti?

29.04.2017 u 08:39

Bionic
Reading

Veliki dio konferencije bio je tematski posvećen važnosti digitalne transformacije, a čujni su bili odjeci radikalne preobrazbe kroz koju i sam Microsoft prolazi

Iza nas je još jedno izdanje Microsoftove konferencije WinDays, sedamnaesto po redu i drugo održano na otoku Sveti Nikola ispred Poreča.  

Tijekom četiri dana, koliko su zajedno trajali poslovni i tehnološki dio konferencije, u rad WinDaysa17 uključilo se oko 1.700 sudionika iz Hrvatske i regije, otprilike koliko i prošle godine. U Microsoftu Hrvatska vjeruju kako bi ih mogli privući i više, ali za to ne postoje logistički preduvjeti.

Sigurno ne na sadašnjoj lokaciji, koja je bila dostatna ponaprije zahvaljujući tome što je konferencija podijeljena u dva dijela namijenjena bitno različitoj ciljanoj publici. Negdje drugdje? Možda Opatija, ali pitanje je ima li Hrvatska doista dovoljno velike kapacitete. 

Što smo imali priliku čuti i vidjeti tijekom ovogodišnjih WinDaysa? Slijepi avanturist Miles Hilton-Barber podsjetio nas je kako je većina prepreka s kojima se susrećemo tek u našim glavama i poručio kako se trebamo odmaknuti od uloge žrtve. Microsoftov direktor za srednju i istočnu Europu Don Grantham poručio je kako promjena nije laka, ali jest naša zajednička odgovornost

Veliki dio konferencije, u sklopu koje je održano više od 150 predavanja i panela, bio je tematski posvećen važnosti digitalne transformacije, kako za tvrtke tako i za gospodarstvo u cjelini. Kroz više izlaganja čujni su bili odjeci radikalne preobrazbe kroz koju i sam Microsoft prolazi. 

Imali smo prilike čuti domaće primjere tvrtki koje prolaze kroz digitalnu transformaciju – kroz razvoj softvera za poljoprivrednike, koji pomaže upravljati podacima i svakodnevnim operacijama, online tržnicu, aplikaciju koja pokazuje kako vremenski uvjeti utječu na prodaju proizvoda, nove načine internetskog i mobilnog bankarstva te dvostranu komunikaciju s korisnicima. Pa i u državnoj upravi prilikom prikupljanja i obrade podataka ili ideja od građana.

Puno govora bilo je o računalnoj (kibernetičkoj) sigurnosti, pogotovo u bankarskom svijetu, kao i o obrazovanju te ulozi koju bi tehnologije (Microsoftove i ine) trebale igrati u njemu, ali i kakvi su sve preduvjeti potrebni kako bi što prije mlađe naraštaje počeli pripremati za digital(izira)ni svijet koji ih očekuje.  

  • +7
WinDays17 u slikama Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

Poseban izazov su promjena u kulturi rada, kao i niska razina digitalnih znanja i vještina u regiji u usporedbi s drugim razvijenim zemljama.  Obrazovanje je ključ razvoja svakog društva, a obrazovne korjenite promjene su nužne i moraju krenuti već sutra, zaključeno je između ostalog.  

Tehnološki dio konferencije bio je, osim po već navedenom naglasku na pitanja i probleme cybersigurnosti, bio specifičan po povećanom fokusu na softver otvorenog koda.

Između ostalog, Hrvatski Telekom predstavio je budućnost kartice SIM, koju ćemo na domaćem tržištu imati prilike vidjeti već u lipnju ove godine. Algebra je najavila otvaranje dva nova studija, među kojima je i onaj posvećen razvoju računalnih igara.  

Organizatori kažu kako su pripreme za iduću, 18. konferenciju Windays već su počele. Kakva će biti punoljetka? Strpimo se i doznajmo. Godina dana će brzo proći.