PORUKA SLIJEPOG PILOTA

Želite naprijed? Izađite iz uloge žrtve!

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 27.04.2017 08:41
  • Objavljeno 26.04.2017 u 20:13
Miles Hilton-Barber

Miles Hilton-Barber

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

'Nema granica osim onih koje si sami postavimo. Prestanite toliko raditi i počnite živjeti', poručio je sudionicima konferencije WinDays slijepi pilot koji je preletio pola svijeta

Kad mu je bilo 18 godina Miles Hilton-Barber htio je poći stopama svog oca, veterana Drugog svjetskog rata, i postati pilot. Prijavio se u vojno zrakoplovstvo, gdje su ga odbili zbog lošeg vida.

Lošim vijestima tu nije bio kraj. Tri godine kasnije postavljena mu je dijagnoza: zbog rijetke genetske bolesti izgubit će u vid u potpunosti. 

Rijetki su oni koji nakon toga ne bi potonuli u depresiju i beznađe, ili se barem rezignirano pomirili sa sudbinom i prihvatili kako će im kvaliteta života, kao i ono što će postići, trajno radikalno opasti. Živopisni Britanac, jedan od uvodnih govornika konferencije WinDays17 koju Microsoft Hrvatska održava od 25. do 28. travnja na otoku Sveti Nikola pored Porea, nije bio iznimka. 

Sve do pedesete godine živio je miran i po ni po čemu upečatljiv život. A onda je njegov brat Geoff, također slijep, odlučio prejedriti ocean. I u tome uspio, iako je umalo pritom izgubio glavu.

To je danas izvrsnog motivacijskih govornika natjeralo da se makne iz uloge žrtve i zapita što bi u životu želio raditi. Odgovor nije bio jedan nevjerojatan pothvat, već čitava sila njih.

A Blind Adventurer's Outlook on Life | Miles Hilton-Barber | TEDxWarwick

Izvor: Društvene mreže / Autor: TEDxTalks

Između ostalog, bio je prvi slijepi pilot koji je pilotirao mikrolaganom letjelicom od Londona do Sydneya, prvi koji je preletio kanal La Manche, preživio utrku preko pustinje Sahare, istrčao Njujorški maraton u dobrotvorne svrhe, upravljao borbenim lovačkim zrakoplovom, popeo se na planinu Kilimanjaro...

Tajna uspjeha, kaže Hilton-Barber, krije se u tome da ostavimo strah iza sebe, shvatimo kako nećemo živjeti vječno i kako nam život nudi niz zelenih svjetala ako smo ih spremni prihvatiti. 'Ništa nije nemoguće', poručio je publici okupljenoj na središnjoj svečanosti otvorenja konferencije WinDays17, 'Stvar je u tome što samo nitko nije dosad pokušao i uspio.'

Zadržite smisao za humor, nađite balans između posla i privatnog života te budite uporni. Ništa nije veće od vas', dodao je jedan od najboljih motivacijskih govornika koje sam imao prilike čuti na domaćim konferencijama. Čak i okorjelim cinicima bilo bi teško proturječiti mu, naročito kad pita koji problem koji vas muči biste mijenjali za njegovu sljepoću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!