OTVORENI WINDAYS17

Promjena nije laka, ali ona je naša zajednička odgovornost

26.04.2017 u 19:48

Bionic
Reading

'Moramo zajedno raditi kako bi mlade potakli prema usvajanju digitalnih i STEM znanja, pripremili ih za budućnost', naglasio je na otvaranju Winday17 konferencije Microsoftov direktor za srednju i istočnu Europu Don Grantham

'Digitalna transformacija nije samo digitalizacija, već i promjena načina rada', poručila je publici od nešto više od tisuću IT stručnjaka i profesionalaca tijekom svečanog otvorenja konferencije WinDays17 direktorica Microsofta za Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu Lejla Zukić-Krivdić.

Podsjetila je kako je i Microsoft, sa svojih 120 tisuća zaposlenika diljem svijeta, prošao i još uvijek prolazi duboku preobrazbu pod palicom glavnog izvršnog direktora Satyje Nadelle. Isplatilo se jer se vrijednost dionica Microsofta udvostručila, a ta je tvrtka postala otvorena svima, rekla je Zukić Krivdić. 

IT industrija u Hrvatskoj raste, izvoz bilježi dvoznamenkasti rast. Microsoft Hrvatskoj može pomoći u osnaživanju zaposlenika, optimizaciji poslovnih procesa, evoluciji proizvoda i poboljšanju komunikacije. Mogućnosti su neogračene ako imate hrabrosti za nešto novo, poručila je direktorica Microsofta za Hrvatsku te BiH.  

'U idućih pet do sedam godina svi ćemo biti povezani, a internet će biti sveprisutan poput električne energije danas', prognozirao je Don Grantham, direktor Microsofta za srednju i istočnu Europu.  Nema sumnje kako smo svjedoci četvrte industrijske revolucije, koja donosi nove tvrtke, poslovne modele i načine poslovanja koji brišu granicu između fizičkog i digitalnog, istaknuo je. 

Uvjeren je kako će digitalna transformacija donijeti dugoročni gospodarski rast Hrvatskoj i Europskoj uniji. No, tvrtke će trebati povećati ulaganja u istraživanje i razvoj, kao i u računalnu sigurnost. I ljude, bez kojih poslovne strategije i modeli ne vrijede puno. 

Grantham je ukazao na procjenu prema kojoj će uskoro više od dva milijuna poslova u EU tražiti digitalne vještine. 'Moramo zajedno raditi kako bi mlade potakli prema usvajanju digitalnih i STEM znanja, pripremili ih za budućnost', naglasio je Grantham.

Tradicionalno tijekom konferencije WinDays održava se humanitarna akcija. Ove godine donacija je namijenjena dječjem domu Ruža Petrović iz Pule, u kojem brinu o 37 štićenika u dobi od sedam do 21 godine.

'Pitali smo djecu što žele te uz pomoć sudionika uspjeli ostvariti sve njihove želje. Uz to, prikupili smo i dodatnih 15.000 kuna', rekla je Zukić-Krivdić, a ravnateljica Doma Davorka Belošević zahvalila je svima koji su sudjelovali.