MS HRVATSKA

Počeli 17. Windaysi: Digitalna transformacija nas neće čekati

25.04.2017 u 15:32

Bionic
Reading

Oni koji su su upustili u digitalnu transformaciju osjećaju pogodnosti i kroz financije. Takve tvrtke bilježe 100 milijuna dolara operativne dobiti više od ostalih, poručio je Ivan Vidaković

Na otoku Sveti Nikola pored Poreča je otvoren poslovni dio konferencije Windays17, koju organizira Microsoft Hrvatska.   Glavne teme ovogodišnje konferencije su digitalna transformacija o kojoj će se govoriti u poslovnom dijelu te rješenja otvorenog koda i sigurnost informacija koje će biti u fokusu tijekom tehnološkog dijela konferencije.

Konferenciju su otvorili Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Windaysa17 i direktorica Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina te Ivan Vidaković, direktor Sektora za digitalnu transformaciju u klasteru Multicountry tvrtke Microsoft koji obuhvaća 15 zemalja.

Zukić-Krivdić je istaknula kako će se ove godine fokusirati na iskorištavanje potencijala te digitalnu transformaciju, koja je nezaobilazna za sve organizacije te nužna za rast gospodarstva.

'Promjene zahvaćaju sve grane gospodarstva i događaju se svugdje u svijetu, lokalno i regionalno, a digitalne tehnologije u tome igraju značajnu ulogu pa je u zadnjih nekoliko godina pojam digitalne transformacije postao nezaobilazan.  Digitalne tehnologije ubrzavaju transformaciju, podižu produktivnost, omogućavaju inovativnost, a samim time pozitivno utječu na digitalnu konkurentnost sve u cilju stvaranja pametnog gospodarstva. 

Upravo zato ove godine želimo pokazati kako ubrzane globalne promjene i digitalna transformacija utječu na sve organizacije i institucije u našoj regiji. Zato će o svojim iskustvima tog procesa govoriti čelnici brojnih tvrtki te ćemo razgovarati o tome kako stvarati drugačije obrazovanje i radnu snagu sa STEM vještinama potrebnima digitalno konkurentnim kompanijama', rekla je Zukić-Krivdić.

'Digitalna transformacija se događa s nama ili bez nas, poručio je Vidaković, 'U tom procesu zaposlenici će morati naučiti nove vještine, pa je poseban izazov promjena u kulturi rada, odnosno kako zaposlenike učiniti digitalno osviještenima.'

Govoreći o digitalnoj transformaciji kao nužnom procesu koji obuhvaća ulaganje u tehnologiju, obrazovanje i razvoj STEM vještina, istaknuo je primjer Nenada Bakića koji je uspio uvesti Microbit u škole čime su danas zadovoljni učenici, učitelji, roditelji i svi sudionici u projektu. 

'Oni koji su su upustili u digitalnu transformaciju osjećaju pogodnosti i kroz financije. Takve tvrtke bilježe 100 milijuna dolara operativne dobiti više od ostalih, a prema istraživanjima Svjetskog ekonomskog foruma, društveni potencijal digitalne transformacije je ogroman te iznosi 100 trilijuna dolara', istaknuo je Vidaković. 

Poslovni dio konferencije bit će nastavljen prezentacijama Podravke, Agrivija, GoGreena i banke Addiko, kao i okruglim stolom na temu Zašto i kako smo stvarali digitalno konkurentne projekte, o kojem ćemo podrobnije izvijestiti.

Više: WinDays17