PREDSTAVLJENO NA WINDAYS17

Algebra pokreće studij razvoja računalnih igara

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 27.04.2017 19:02
  • Objavljeno 27.04.2017 u 19:02
Hrvoje Balen, Robert Kopal i Predrag Šuka (Algebra)

Hrvoje Balen, Robert Kopal i Predrag Šuka (Algebra)

Izvor: Algebra / Autor: Algebra

Visoko učilište Algebra od sljedeće akademske godine uvodi dva nova smjera na stručnim diplomskim studijima primijenjenog računarstva: podatkovni smjer i smjer razvoja računalnih igara

Algebra je dva nova smjera diplomskih studija predstavila u sklopu konferencije Microsoft WinDays17.

Uz postojeće smjerove na diplomskim studijima (programerski i sistemski) Visoko učilište Algebra od iduće akademske godine studij primijenjenog računarstva proširuje dvama novim smjerovima, podatkovnim smjerom (Big Data) i smjerom razvoja računalnih igara (Game Development). 

Oba studija počinju sa sljedećim ljetnim semestrom. 

'Novi studijski programi će našim studentima biti odskočna daska za budućnost u svijetu nezaustavljivih tehnoloških trendova, a prvi su takvi u široj regiji', rekao je predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra Hrvoje Balen.

Podatkovni smjer fokusiran je na tehnike, metodologije i alate obrade velikih količina podataka (Big Data/Data Science), odnosno izazove koji se s tehnološke i poslovne strane pojavljuju u tvrtkama zbog sve veće količine podataka koje je potrebno analizirati, arhivirati i iz njih izvući analitiku važnu za poslovanje. 

Hrvoje Balen (Algebra)

Hrvoje Balen (Algebra)

Izvor: Algebra / Autor: Algebra

Na ovom će se smjeru obrazovati budući podatkovni stručnjaci, analitičari, specijalisti za poslovno izvještavanje (BI, business intelligence), podatkovni inženjeri (analitičari, arhitekti, istraživači) kao i, općenito, budući voditelji IT projekata i inženjeri za implementaciju sustava e-poslovanja i drugih poslovnih rješenja.

Naglasak Algebrinog novog studija je na IT-ju, tehnologiji i analitici

Studij kroz obvezne kolegije pokriva područje analize podataka i temeljne kompetencije na diplomskoj razini, a kroz izborne kolegije specijalizacije unutar ovog usmjerenja omogućava usmjeravanje i profiliranje unutar strojnog učenja, vizualizacije podataka i pohrane podataka.

'Studij donosi izraziti naglasak na IT i tehnologiju te potom i na analitiku. Problem iskoristivosti podataka postoji u svim sferama ljudskog djelovanja, poput obrazovanja, zdravstva i drugih te predstavlja velik izazov - a jedini pravi odgovor može ponuditi podatkovna znanost', rekao je voditelj studija primijenjenog računarstva i prodekan za istraživanje i razvoj na Visokom učilištu Algebra doc. dr. sc. Robert Kopal.

Robert Kopal (Algebra)

Robert Kopal (Algebra)

Izvor: Algebra / Autor: Algebra

Smjer razvoja računalnih igara razvijen je kako bi studentima pružio znanja iz jednog od najpropulzivnijih područja multimedijske industrije. Industrija razvoja igara u posljednjih desetak godina ostvaruje rast prihoda koji doseže i godišnje stope od 8,5 posto, a ukupni je globalni prihod ovog sektora na kraju 2016. godine bio 99,6 milijardi dolara. 

Studij će studentima podjednako dati vještine vezane uz programerska znanja, kao i one koje počivaju na kreativnosti i interdisciplinarnim područjima vezanim uz dizajn. 

Obrazovanje za virtualnu stvarnost

Virtualna i proširena stvarnost danas u velikoj mjeri utječu na daljnji razvoj ovog sektora, a od kreativnih stručnjaka koji se bave razvojem računalnih igara očekuje se da dobro vladaju s više razvojnih okruženja za produkciju računalnih igara. 

Studenti koji završe ovaj smjer moći će samostalno planirati i izrađivati 2D/3D igre, temeljiti svoje proizvode na proširenoj i virtualnoj stvarnosti (AR, VR), znat će izrađivati i aplicirati 3D modele u igrama, usavršavati ergonomiju igara te će, općenito, razumjeti tržišne principe i tehnike monetizacije računalnih igara.

Predrag Šuka (Algebra)

Predrag Šuka (Algebra)

Izvor: Algebra / Autor: Algebra

'U sklopu daljnjeg smjera razvoja računalnih igara, što je područje koje će se nastaviti intenzivno razvijati, kao Visoko učilište Algebra težimo postati i regionalni centar za razvoj i primjenu rješenja u području virtualne stvarnosti (VR) kroz suradnju s globalnim programom VR First

To znači da ćemo našim studentima moći približiti ove tehnologije na posebno aktualan i primjenjiv način, te da će novi smjer studija predstavljati svojevrsni razvojni centar za VR projekte, ne nužno samo u industriji razvoja igara', rekao je voditelj studijskog smjera razvoja računalnih igara Predrag Šuka.

Više: Visoko učilište Algebra

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!