BUDUĆNOST JE TU

Prvi u Europi: Virtualna SIM kartica u Hrvatsku stiže tijekom lipnja!

26.04.2017 u 13:23

Bionic
Reading

Od lipnja ove godine u ponudi Hrvatskog Telekoma naći će se prvi uređaji za koje nećete kupovati klasičnu karticu SIM, niti po nju dolaziti u poslovnicu

Hrvatski Telekom je prvi europski telekom koji će komercijalno ponuditi u potpunosti elektronsku karticu SIM (eSIM), a za koju se očekuje kako će s vremenom u potpunosti zamijeniti sadašnje kartice SIM te omogućiti još tanje gadgete.

Livia Novaković iz Odjela za razvoj proizvoda i ponude novih poslovanja te Ivica Ivanušević iz Odjela za upravljanje uređaja HT-a su tijekom konferencije WinDays17 demonstrirali kako kartica eSIM funkcionira na jednom od prvih uređaja koji će se pojaviti u redovnoj prodaji, Huaweijevom pametnom satu Watch 2. 

Postupak je jednostavan. Umjesto klasične kartice SIM dobit ćete QR kod, po koji možete doći u poslovnicu ili vam može biti dostavljen e-poštom. Kad kod očitate pomoću uređaja na kojem ćete koristiti karticu eSIM, na uređaju će biti postavljen vaš profil za eSIM. 

Od obične kartice eSIM - minijaturni čip ugrađen u uređaj - razlikuje se po tome što neće imati prostora za pohranu kontakata u telefonski imenik - morat ćete ih spremati u memoriju uređaja ili u računalni oblak - ali će biti moguće pohraniti do tri različita profila na jednom uređaju.

Kartica eSIM koju će nuditi HT u skladu je sa standardom GSMA. Da bi ju mogli koristiti vaš uređaj mora podržavati kartice tog tipa, a u slučaju pametnog sata Watch 2 bit će potrebno i instalirati dodatne aplikacije (Android Wear 2.0, Huawei Wear). 

Što ako poželite prodati uređaj s virtualnom karticom SIM? Kad ćete ga vraćati na tvorničke postavke bit će vam ponuđena i opcija za brisanje kartice eSIM. 

Na razvoju projekta na platformi IRIS u sklopu grupacije Deutsche Telekom radi se zadnjih godinu dana. HT-ovo rješenje za privatne i poslovne korisnike, koje u prodaji treba očekivati tijekom lipnja ove godine, poslužit će kao ogledno za druge telekome iz grupacije DT.

Zasad je moguće vezati samo jednu karticu eSIM uz jedan uređaj. No, u pripremi je i rješenje koje će omogućivati povezivanje do šest uređaja u sklopu jedne tarife.