NADA I SMISAO ZA HUMOR

Što nas Stephen Hawking i crne rupe mogu naučiti o životu?

16.01.2018 u 08:50

Bionic
Reading

Slavni fizičar Stephen Hawking proslavio je 8. siječnja 76. rođendan. Vrijedi poslušati što ima za reći jedan od najvećih živućih znanstvenika, koji se oglasio i o životu s depresijom

Tijekom predavanja održanih 2016. godine u sklopu programa Reith Lectures na BBC-ju 4 Stephen Hawking je govorio o crnim rupama.

Svako predavanje je uključivalo i dio s pitanjima publike  - u rasponu od znanstvenih tema do razmišljanja o životu općenito - na koja je Hawking odgovarao. 

Između ostalih, tom ga je prilikom 17-godišnji slušatelj pitao što ga je nadahnulo da nastavi dalje usprkos svim nedaćama, ponajprije zdravstvenim. Hawkingu je dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza kad je imao 21 godinu. Bolest ga je prikovala za invalidska kolica. 

'Mislim kako su me održali rad i smisao za humor. Kad sam napunio 21. godinu moja su očekivanja bila svedena na nulu. Vjerojatno to znate jer je o tome snimljen film (Theory Of Everything - op.a.)  U toj je situaciji bilo važno to što sam počeo cijeniti ono što sam imao.

Iako me unesrećila bolest, imao sam sreće u svemu ostalom. Imao sam sreće što sam se bavio teoretskom fizikom u fascinantna vremena, a to je bilo jedno od rijetkih područja u kojoj moja invalidnost nije bila hendikep. 

Važno je bilo i to što me nije obuzela ljutnja, bez obzira koliko se teškim život činio. Možete izgubiti svu nadu ako se ne možete smijati na vlastiti račun i životu općenito', rekao je. 

Ima nade, čak i u crnoj rupi

Idući savjet bolje ćete razumjeti ako znate ponešto o crnim rupama i Hawkingovim istraživanjima. 

Crne rupe su iznimno kompleksno područje. Ukratko rečeno, to su dijelovi svemira u kojima je gravitacijska sila toliko jaka da joj ni svjetlo ne može izbjeći. Toliko snažna gravitacija posljedica je sažimanja velike količine materije u iznimno male prostore, što se ponekad događa pri kraju životnih ciklusa zvijezda. 

  • +10
Evo što vam se čudno događa kad ste u svemiru Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Dugo se mislilo kako su crne rupe vječne, kao i fizičke informacije koje pohranjuju. Ali, tijekom '70-tih godina prošlog stoljeća Hawking je otkrio kako crne rupe imaju temperaturu te kako tijekom vrlo dugih razdoblja ispuštaju energiju u svemir. 

Ta je energija postala poznata kao Hawkingovo zračenje i rezultirala paradoksom koji nas muči već desetljećima. Ako masa crne rupe s vremenom nestane, što se događa s fizičkim informacijama pohranjenima u crnu rupu? 

Predloženo je puno teorija koje su trebale riješiti taj problem, u rasponu od toga da su informacije nepovratno izgubljene do toga da su pohranjene na razne druge načine.

Hawking ima svoju, koja kaže kako su informacije pohranjene u takozvane 'meke čestice' (niskoenergetske inačice čestica koje postoje u praznom svemiru nulte razine energije), a koje je moguće vratiti iz crne rupe. Kako? E, to još istražuje.

Sad kad znate nešto više o crnim rupama, pogledajmo što je Hawking imao za reći.  'Crne rupe nisu toliko crne koliko ih se želi prikazati. Nisu, kao što smo nekad mislili, vječni zatvori. Ponešto može izaći iz crnih rupa, i van i, moguće je, u drugi svemir. Stoga ako se osjećate kao da ste u crnoj rupi, nemojte se predavati. Postoji izlaz', poručio je.

Kako glasi Hawkingova životna filozofija u sažetom izdanju? Ne gubite smisao za humor i dajte sve od sebe kako biste prekrojili loše situacije kad god to možete. Čak i kad se situacija čini beznadnom ne gubite nadu jer stvari možda nisu tako crne kakvima se čine na prvi pogled, a možda i postoji izlaz, piše Bustle.

Stephen Hawking Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia