NEOČEKIVANA POTRAŽNJA

Evo kako je teza Stephena Hawkinga opet slomila internet

24.10.2017 u 14:09

Bionic
Reading

Odnedavno dostupni doktorat jednog od najpoznatijih teoretskih fizičara današnjice privukao je toliku pažnju da je preopteretio sveučilišne servere

Doktorat Stephena Hawkinga objavljen davne 1966. uspio je 'slomiti internet' nakon što je po prvi put postao dostupan široj javnosti.

Potražnja za disertacijom pod imenom 'Svojstva širećih univerzuma' bila je dovoljno velika da je u ponedjeljak uspjela srušiti stranicu Sveučilišta u Cambridgeu. Stranica je bila potpuno nedostupna sve do 19:30 po lokalnom vremenu. 'Povijesna i neodoljiva' disertacija postala je jednim od najtraženijih znanstvenih radova u Appolu, Cambridgeovoj otvorenoj online knjižnici.

Svi žele čitati

Sveučilište je, podsjetimo, doktorat učinilo dostupnim u nedjelju navečer. Glasnogovornik Sveučilišta u Cambridgeu rekao je: 'Dobili smo jako velik interes sa doktorat - preko 60.000 zahtjeva u manje od 24 sata. Kao rezultat, mnogi posjetitelji naše stranice imali su prilično usporeno iskustvo'.

Impresivna radnja ostat će nedostupna javnosti sve dok web majstori na sveučilištu ne ojačaju strukturu stranice do te mjere da se ponovno ne uruši pod pritiskom znatiželjnika.

Stephen Hawking Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia