STIGLO UPOZORENJE

Što je više dronova u zraku, to je rizik veći

06.10.2016 u 14:04

Bionic
Reading

Dronovi privlače milijune korisnika i mogli bi postati industrijom vrijednom više milijardi dolara. Međutim, veći broj dronova u zračnom prostoru također izaziva brojne nove sigurnosne probleme, od sudara do cyber napada i terorizma

Kako bi se osiguralo sigurno upravljanje dronovima, potrebna je njihova sustavna registracija te opsežna edukacija i obuka rukovoditelja dronova , navedeno je u novom izvješću zrakoplovnog osiguravatelja Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) Uspon dronova: upravljanje jedinstvenim rizicima povezanima s bespilotnim zrakoplovnim sustavima.

'Već bilježimo dovoljan broj incidenata i jedva izbjegnutih nesreća povezanih s dronovima, pa smo zabrinuti da će se s povećanjem njihova broja povećati i vjerojatnost sudara i drugih gubitaka', rekao je James Van Meter, rukovoditelj Odjela za avijaciju u AGCS-u.

Savezna uprava za avijaciju (Federal Aviation Administration, FAA) predviđa da će se do kraja 2016. u SAD-u samo u komercijalne svrhe koristiti više od 600 tisuća dronova - trostruko više od broja registriranih zrakoplova s ljudskom posadom. Uz to se očekuje i 1,9 milijuna dronova u rekreacijske svrhe.


Na globalnoj razini očekuje se da će tržište dronova dostići 4,7 milijuna jedinica ili više do 2020. godine, pri čemu se predviđa da će tržište dronova za komercijalnu primjenu porasti s dvije na 127 milijardi dolara .

'Broj dronova u komercijalnoj upotrebi značajno će se povećati u sljedećem desetljeću jer su učinkoviti za izvršavanje teških ili opasnih zadataka', objašnjava Thomas Kriesmann, viši osiguravatelj za opću avijaciju u AGCS-u.

Očekuje se da će se zbog toga smanjiti nesreće na radu poput pada zaposlenika s krova tijekom inspekcija zgrada, a time i gubici zbog kompenzacija radnicima. Dronovi u budućnosti bi mogli riješiti probleme i smanjiti troškove i u nizu drugih industrija, u zemljama u razvoju i slučajevima prirodnih katastrofa.

Najnovije upotrebe uključuju dostavljanje krvi i cjepiva na udaljene lokacije u Africi, gašenje požara, kontrolu štetnika, pa čak i dostavljanje pizza i kave.

Osiguravatelji sve češće upotrebljavaju dronove za jednostavniju i sigurniju procjenu rizika građevinskih ili infrastrukturnih projekata. Nakon velikih katastrofa zahtjevi za odštetu također se mogu jednostavnije i učinkovitije obraditi uz pomoć dronova za pregled štete.

Allianz također podržava FairFleet, tržište koje povezuje rukovoditelje dronova s tvrtkama kojima su potrebni dronovi te nudi osiguranje i namirenje zahtjeva za odštetu.


Glavni sigurnosni problemi koji se javljaju kod dronova su zračni sudari i gubitak kontrole. Broj izvješća o dronovima koje su primijetili piloti, građani i organi javnog reda povećao se pet puta u protekloj godini u SAD-u, dok se u svijetu dogodio niz incidenata skorog sudara, uključujući Kinu, Dubai i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Opasnost predstavlja i potencijalna teroristička prijetnja od dronova koji ciljaju kritičnu infrastrukturu poput (nuklearnih) elektrana ili događaja uživo s puno posjetitelja. Mogući su i scenariji u kojima hakeri preuzmu kontrolu tijekom leta i uzrokuju sudar, ili pak hakiraju radijski signal te emitiraju vrijedne zabilježene podatke iz zrakoplova s druge kontrolne stanice.

Primarni problem širom svijeta je nedostatak dosljednih standarda ili propisa za sigurno upravljanje dronovima. Obuka igra ključnu ulogu u smanjenju opasnosti od nesreće. Treba uključivati meteorologiju, upute za hitne slučajeve, poznavanje zakona o zračnom prometu (uključujući pravila leta iznad zgrada), održavanje sustava, izračun vremena leta i korištenje slike s kamere drona.

U budućnosti će identifikacija drona i rukovatelja biti ključna za preuzimanje odgovarajuće odgovornosti.


Osiguranje može zaštititi i pilote dronova i javnost od zračnih sudara te od ozljeđivanja sebe i drugih, kao i štete na imovini. Ovim rizicima izloženi su proizvođači, vlasnici i piloti dronova, kao i tvrtke koje prodaju i servisiraju te letjelice.

Taj segment osiguranja brzo raste i nudi različite pakete osiguranja ovisno o vrsti upotrebe. Pod uvjetom da se projekcije rasta za komercijalnu industriju ostvare, tržište osiguranja dronova može potencijalno vrijediti 500 milijuna dolara i više u SAD-u do kraja 2020. Globalno bi se vrijednost tog tržišta mogla približiti iznosu od milijardu dolara.

Osiguranje te vrste dostupno je i u Hrvatskoj, kako fizičkim tako i pravnim osobama. Ako policu osiguranja želi ugovoriti fizička osoba, potrebno je ugovoriti godišnju policu privatne odgovornosti koja pokriva i ovaj vid odgovornosti. Pravnim osobama se nudi mogućnost ugovaranja generalne godišnje police osiguranja izvanugovorne (javne) odgovornosti iz djelatnosti, a pokriće po polici se potom proširuje i na odgovornost iz posjedovanja i uporabe drona.

Uz osiguranje odgovornosti moguće je ugovoriti i osiguranje kaska, odnosno trupa bespilotnog zrakoplova u zračnom prostoru Europske unije. Preduvjet je, kao i kod osiguranja odgovornosti, da bespilotni zrakoplov i operater zadovoljavaju sve propisane uvjete.