OPET GODINA SMAKA SVIJETA

Stiže prvi okom vidljivi komet 2013.

28.02.2013 u 16:36

Bionic
Reading

Astronomi i zvjezdoljupci pripremite se! Za manje od deset dana na noćno nebo iznad nas stiže prvi od sjajnih kometa koji će se u 2013. golim očima moći vidjeti sa sjeverne Zemljine polutke

Ova bi godina u povijesti mogla biti zapisana kao godina kometa i nebeskih posjetitelja. Prvo je Ural u Rusiji protresla eksplozija 17 metarskog tijela iz pojasa asteroida klase Apollo, odmah iza njega rekordno blizu Zemlje je proletio asteroid 2012 DA14, trenutno su na južnoj polutki vidljiva dva kometa, a u studenom se možemo nadati pravom spektaklu koji bi nam trebao prirediti 'komet stoljeća' C/2012 S1 (ISON).

Opet najave kraja svijeta

Ovakva gužva na nebu pokrenula je, niti dva mjeseca nakon neslavnog prolaska 'majanske kataklizme', novu lavinu najava smaka svijeta. Osobito se dobro u cijelu priču uklapa ostavka Pape! Naime, prema nekim aktualnim tumačenjima Nostradamusa nasljednik Benedikta XVI. trebao bi biti posljednji Papa, a u istoj godini kada bude ustoličen na nebu bi se trebala vidjeti dva sunca. Kako bi C/2012 S1 ISON mogao biti svijetao poput Mjeseca, zakuhan je novi Molotovljev koktel apokaliptičnih naviještanja.

Gdje ga i kada gledati?

Komet C/2011 L4 (PANSTARRS) bi odmah nakon zalaska Sunca nad zapadnim horizontom trebao biti najsjajniji od 8. do 24. ožujka. Kažemo 'trebao' zato što su kometi vrlo nepredvidljivi. Neki znaju prirediti veličanstvene predstave poput Hale-Boppa 1997. godine, dok se drugi najavljuju fanfarama da bi na kraju samo isparili i nestali poput Kohouteka 1973. na 1974.

Hrvatski astronom Stefan Cikota preporučuje da C/2011 L4 potražimo 13. ožujka, kada će se nalaziti u blizini Mjeseca, pa će ga i neiskusni opažaći moći lako pronaći.

PANSTARRS stiže iz Oortova pojasa s ruba Sunčevog sustava. Otkriven je 6. lipnja 2011. teleskopom Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (PanSTARRS) na havajskom otoku Maui. Astronomi su procijenili da bi mogao biti zanimljiv za promatranje jer je otkriven još kada se nalazio na velikoj udaljenosti od 7.9 astronomskih jedinica od Sunca (jedna astronomska jedinica je udaljenost od Zemlje do Sunca). Ovaj komet trenutno se s južne hemisfere može vidjeti u zviježđu Ždrala.