COOKUP

Stiže nam nova aplikacija za hranu, drugačija od svega što ste dosad vidjeli

10.04.2018 u 15:17

Bionic
Reading

Iz Hrvatske kreće nova platforma koja spaja ljude koji se žele kvalitetno hraniti, no za to nemaju vremena, s kuharima koji znaju pripremiti takav obrok, ali nemaju prostor u kojemu bi ga mogli ponuditi. Cijela stvar odvijat će se uz pomoć - kriptovaluta, evo i ostalih detalja

CookUp su skuhale domaće snage iz Mint Medije, digitalne agencije iz Dubrovnika, a u utorak ga je u Zagrebu predstavio suosnivač agencije i idejni začetnik projekta Ivan Ivušić. Jednom kad zaživi, projekt će postati najveća aplikacija za hranu bez ijedne kuhinje u vlasništvu, a bit će dostupna za Android, iOS i web platforme.

Ideja je da to bude 'centralna platforma koja će skupiti sve ljude koji kuhaju, koji imaju interes prema kuhanju i ljude koji traže kvalitetnu alternativu na području hrane', rekao je Ivušić.

'CookUp korisnicima omogućava da uživaju u kvalitetnom i zdravom obroku bez gubljenja vremena na pripremu hrane, a kuharima entuzijastima da svoja znanja i vještine, bez potrebe za velikim ulaganjem, prezentiraju tržištu i tako ostvare dodatni izvor prihoda ili razviju novu karijeru', pojasnio je.

CookUp se planira pozicionirati unutar tržišta naručivanja i konzumiranja hrane van kuće, za koje se procjenjuje da je globalno 'teško' 83 milijarde dolara. Projekt će najprije zaživjeti u Sjedinjenim Američkim Državama, točnije Kaliforniji. Ivušić je rekao kako očekuje širenje i na europsko tržište 'vrlo brzo' no da to ponajprije ovisi o uspjehu platforme na primarnim tržištima.

TEHNO PREPORUKA

Znate li za ove izvrsne iPhone aplikacije?

Pogledaj galeriju

Platforma će spajati tri vrste korisnika od kojih su prvi kuhari koji će od svog rada moći zaraditi, bilo da žele kuhati ili podučavati druge. Potom korisnici njihovih usluga i na kraju humanitarne udruge za borbu protiv gladi u zemljama trećeg svijeta kojima će biti donirana trećina prihoda tvrtke koji će se ubirati iz transakcija i oglašavanja.

Riječ je o prvom ICO (Initial Coin Offering) projektu vezanom uz kuhanje koji se provodi u Hrvatskoj, a omogućit će svima koji vole kuhati da svoje usluge ponude na tržištu.

'Na taj način ljudima se pruža sloboda da rade ono što vole, ponude svoje usluge tržištu i pritom ostvare dodatan izvor prihoda. S obzirom na to da do sada nisu imali tu mogućnost, CookUp ima potencijal napraviti globalnu revoluciju u području pripreme i konzumiranja hrane', kazao je Ivušić.

Transakcije unutar CookUpa odvijat će se razmjenom podataka pomoću CHEF Tokena kojeg korisnici mogu aktivirati na službenoj web stranici. Ukoliko do sada ne posjeduju neku kriptovalutu, najprije će morati otvoriti račun (wallet) kako bi mogli obavljati transakcije, odnosno plaćati hranu. Tokene će biti moguće platiti kreditnim karticama te Ether ili nekom drugom kriptovalutom, a aktivirat će se 20. travnja.

ICO kampanja financiranja počinje 5. svibnja i traje do 1. srpnja, a prethodit će joj Proof of Care razdoblje tijekom kojeg investitori mogu ostvariti bonus u količini do 400.000 CHEF Tokena, što po trenutnoj tržišnoj vrijednosti iznosi približno 100.000 kuna.

Maksimalan broj tokena je 630 milijuna, a cijena će im se formirati na tržištu, ovisno o potražnji. Projekt će se pokriti skupi li najmanje 7000 Ether coina, a hard cap ili gornja granica iznosi 22.500 coina. Ukoliko ne prikupe dovoljno sredstava, svi će investitori dobiti povrat novca.

  • +2
Predstavljanje projekta CookUp u Zagrebu Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Igor Soban/PIXSELL