DIGITALNI TRAG

Gotovo sve aplikacije prikupljaju vaše podatke, evo kako ih držati pod kontrolom

31.03.2018 u 08:38

Bionic
Reading

Nije jednostavno otkriti koje sve podatke pojedina aplikacija prikuplja o nama. Ipak, isplati se uložiti nešto vremena i truda kako bi razaznali što je od toga nužno, a što ne

Ima istine u izreci koja kaže kako, ako nešto koristite besplatno, vi ste roba koju se prodaje. Koliko ste stari, što vas zanima, kakve su vam navike kupovanja, gdje sve zalazite, imate li zdravstvenih problema... Ti i mnogi drugi podaci sastavni su dio digitalnog traga kojeg ostavljate online, a koji može biti zapakiran i prodan ponuđaču s najvišom ponudom.

TEHNO SAVJETI

Ove važne korake preskače puno vlasnika novog iPhonea

Pogledaj galeriju

Aplikacije nam olakšavaju život ili nas barem zabavljaju. Kako sad stvari stoje, moraju prikupljati podatke kako bi i dalje bile besplatne ili koštale par desetaka kuna. Što više podataka skupljaju, to su potencijalno korisnije. Na vama je da procijenite je li vam dovoljno korisna kako bi zauzvrat dali podatke o sebi.

Nije jednostavno otkriti koje sve podatke pojedina aplikacija prikuplja o nama. Ipak, isplati se uložiti nešto vremena i truda kako bi razumjeli načine na koje to rade, kao i razaznati što je od toga nužno, a što ne. Jednom kad to savladate bit će vam lakše odlučiti za se koje aplikacije vrijedi odreći dijela privatnosti.

Evo na što trebate obratiti pozornost.

Aplikacije koje prikupljaju znatno više podataka no što je potrebno

Klasičan primjer bespotrebno opsežnog prikupljanja podataka su aplikacije koje LED bljeskalicu na vašem smartfonu pretvaraju u baterijsku svjetiljku. Mogu biti korisne kad, recimo, trebate pronaći nešto u mraku, a pri ruci nemate drugi izvor svjetla. No, treba li joj doista pristup vašem kalendaru, kontaktima, lokaciji i kameri? Baš i ne.

Isto vrijedi i za aplikaciju za vremensku prognozu koja traži pristup vašem mikrofonu, igrama koje žele pristupiti vašim fotografijama... Promislite, dakle, što aplikaciji doista treba kako bi mogla funkcionirati. Uskratite dozvole za više od minimuma.

FRKA JE

U kakav se to skandal upetljao Facebook i šest stvari koje morate o tome znati

Pogledaj galeriju

Aplikacije koje vas uvlače u širi eko-sustav

Razmislite o razlozima zašto vam se isplati instalirati aplikaciju, a ne koristiti njene mogućnosti na druge načine. Facebooku, recimo, možete pristupiti i putem web preglednika na mobitelu.

U čemu je razlika? Aplikacije tvrtkama omogućavaju izravniji pristup vašim podacima nego što je to slučaj s posjetom njihovim web stranicama. Stoga će vas na različite načine pokušati navesti na instaliranje dedicirane aplikacije. Ako za tim nema potrebe, nemojte to učiniti.

Aplikacije koje ne štite vaše podatke

Provjerite ima li aplikacija koju koristite ili se spremate instalirati politiku zaštite korisničkih podataka. Ako nema, to je razlog za zabrinutost i sumnju. Izbjegavajte takve aplikacije. Ako je ima, to je bar neki oblik zaštite na koji se možete pozvati u slučaju da nešto pođe po krivu.

TEHNO SAVJETI

Jeste li znali? Ovako hakeri na najlakši način dolaze do vaše lozinke

Pogledaj galeriju

Kontrola nad postavkama privatnosti

U Appleovom iOS-u naći ćete pregled kojim podacima koja aplikacija prisutpa ako otvorite Settings pa Privacy.

U izdanjima Androida 6 (Marshmallow) i novijima možete upravljati postavkama privatnosti ako otvorite Settings, App i potom Permissions. Isključite dozvole za praćenje podataka kad aplikacija koja to radi nije aktivna. Primjerice, aplikacija za mapu ne mora znati gdje ste dok je isključena. Time ćete ponešto i rasteretiti bateriju.

Redovno održavajte aplikacije

Aplikacije treba redovno nadograđivati svježim izdanjima, provjeravati koje ste im dozvole dali i brisati one koje ne koristite.