MOŽDANI IMPLAnTATI

Muskov Neuralink i smrt testnih majmuna 'pod povećalom': Tko govori istinu?

21.09.2023 u 15:29

Bionic
Reading

Kontroverzni biotehnološki startup Elona Muska za moždane implantate, Neuralink, našao se nedavno pred ozbiljnim optužbama zbog majmuna koji su umrli tijekom testiranja. Dok Musk tvrdi da su pokusni majmuni bili u terminalnoj fazi bolesti i da nisu umrli zbog implantata Neuralinka, prema veterinarskim zapisima komplikacije tijekom postupaka implantacije dovele su do smrti majmuna

Elon Musk je ranije ovog mjeseca rekao da 'nijedan majmun nije umro od posljedica Neuralinkovih implantata', ali dokumenti u čijem je posjedu Wired proturječe njegovoj tvrdnji. Pribavio ih je Liječnički odbor za odgovornu medicinu (PCRM) te je Wired dobio uvid u njih, a pokazuju da su Neuralinkovi makaki majmuni eutanazirani nakon što su pretrpjeli razne komplikacije, uključujući 'krvavi proljev, djelomičnu paralizu i oticanje mozga'.

Wired piše da dokumenti pokazuju da je mužjak majmuna eutanaziran u ožujku 2020. 'Nakon što je njegov kranijalni implantat popustio, obdukcija je otkrila da se kvar ovog implantata može smatrati čisto mehaničkim i nije pogoršan infekcijom.'

PCRM je neprofitna organizacija koja se bori protiv korištenja živih životinja za testiranje. Organizacija je tužila fakultet UC Davis kako bi dobila dokumente od Kalifornijskog nacionalnog centra za istraživanje primata (CNPRC), bioistraživačke ustanove u kojoj je obavljeno testiranje.

Ti dokumenti sada su objavljeni na njihovoj web stranici i citirani u pismima poslanima Komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC) u srijedu, u kojima se optužuje Muska za prijevaru s vrijednosnim papirima. Pozivaju se na prijavljenih 280 milijuna dolara, koliko je Neuralink prikupio od investitora za stvaranje moždanih implantata.

Wired bilježi eksperiment iz prosinca 2019., koji se spominje i u jednom od dokumenata, a u kojem se navodi da je majmun morao biti eutanaziran nakon što se komad Neuralinkovog moždanog implantata odlomio tijekom kirurškog procesa, što je dovelo do infekcije. Drugi makaki - poznat i kao životinja 15 - 'počeo je pritiskati glavu o pod bez ikakvog razloga' nekoliko dana nakon što mu je ugrađen implantat, a njegovo je stanje od tada samo krenulo nizbrdo.

Životinja 15 počela je gubiti koordinaciju i osoblje je primijetilo da bi se nekontrolirano tresla kad bi vidjela laboratorijske radnike. Njezino se stanje mjesecima pogoršavalo te je eutanazirana. Izvješće nakon obdukcije pokazuje da je imala krvarenje u mozgu i da su Neuralinkovi implantati ostavili dijelove njezinog cerebralnog korteksa 'fokalno otrcane'.

Majmuni u terminalnoj fazi bolesti?

Uz tvrdnju da nijedan nije umro zbog Neuralinkovih implantata, Musk je rekao da je startup 'odabrao majmune u terminalnoj fazi bolesti' kao subjekte testiranja kako bi 'minimizirao rizik za zdrave majmune'. Međutim Wired citira anonimnog bivšeg zaposlenika koji kaže da to nije istina.

'Imali smo te majmune godinu dana prije nego što je izvršena bilo kakva operacija', kaže bivši zaposlenik, a želio je ostati anoniman zbog straha od odmazde. Kaže da je za program bio potreban trening ponašanja u trajanju do godinu dana, vremenski okvir koji bi izuzeo subjekte već blizu smrti.

Prošle godine je PCRM podnio pritužbu američkom ministarstvu poljoprivrede navodeći da Neuralinkove prakse krše Zakon o dobrobiti životinja. Neuralink se također suočava s istragom ministarstva prometa zbog optužbi da je ilegalno prevozio kontaminirane uređaje uklonjene iz mozgova majmuna.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prvo kliničko ispitivanje na ljudima

Podsjetimo, u utorak je objavljeno da Neuralink kreće u prvo kliničko ispitivanje na ljudima i odabire kandidate, navodi se u blogu tvrtke, a prenosi CNN.

Nakon što je dobio odobrenje neovisnog odbora, Neuralink će početi nuditi moždane implantate paraliziranim pacijentima kao dio studije PRIME, koja se provodi kako bi se procijenila sigurnost i funkcionalnost implantata, objavila je tvrtka, a prenio CNN u srijedu.

Pacijentima koji budu sudjelovali u studiji čip će biti kirurški postavljen u dio mozga koji kontrolira namjeru kretanja. Instalirat će ga robot, a zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da se 'omogući ljudima da kontroliraju kursor ili tipkovnicu računala samo koristeći svoje misli', napisala je tvrtka.

Kvadriplegičari, ljudi kojima je ozlijeđena leđna moždina ili s amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS), mogu se kvalificirati za šestogodišnju studiju. Zainteresirani se mogu prijaviti u registar pacijenata na internetskoj stranici Neuralinka. Musk već pet godina radi na Neuralinkovom cilju korištenja implantata za povezivanje ljudskog mozga s računalom, no tvrtka je do sada provodila testove samo na životinjama.