NIKOLA SKOLNIK ZA TPORTAL

Milijuni od unosne zabave stižu kod nas: 'Želimo da Hrvatska postane centar esportova'

26.11.2023 u 17:38

Bionic
Reading

Beyond Esports druga je esport konferencija u organizaciji Good Game Globala - događaj koji u fokus stavlja poslovni potencijal unosne niše digitalne zabavne industrije. Što možemo očekivati na ovogodišnjoj konferenciji Beyond Esports te kakav je potencijal te industrije u Hrvatskoj i šire, doznali smo u razgovoru s organizatorom Nikolom Stolnikom

Beyond Esports Conference je boutique konferencija za esportove u organizaciji zagrebačkog Good Game Globala. Ovogodišnje drugo izdanje okupit će stručnjake i znalce iz industrije kako bi razmijenili iskustva i proširili mrežu poznanstava. Kako bismo dobili bolji uvid u događaj koji će se 8. prosinca održati u prostorima Visokog učilišta Algebra, razgovarali smo s njegovim organizatorom Nikolom Stolnikom.

Cilj ovog događaja je, prema Stolniku, 'svim zainteresiranima povećati šanse za uspjeh na tom polju'. Predavači iz divova kao što su Meta, Hrvatski Telekom, Samsung, Sofascore i Superbet podijelit će najbolje prakse iz industrije, najavljuje.

Rast esportova

Koncept uspjeha u esportovima je, nakon nekoliko godina kontinuiranog rasta i postupnog pada tijekom ere covida, u zanimljivoj poziciji.

'Esport je netaknut potencijal na razini Hrvatske', komentirao je naš sugovornik, jer ovaj dio zabavne industrije na godišnjoj bazi privlači milijune mladih i tehnološki pismenih ljudi.

'Velika nam je želja pretvoriti Hrvatsku u jedan od centara esporta, kao što su to napravili Pariz, Köln, Katowice, Dallas i slični. Ne vidimo razlog zbog kojeg u neki od naših gradova ne bi došlo nekoliko desetaka tisuća mladih, zaljubljenih u svijet računalnih igara, kako bi uživali u ljepotama Lijepe Naše dok navijaju za najdraži tim', komentirao je Stolnik.

Na pitanje koliko će ta industrija vrijediti za sljedećih pet godina, Stolnik je dao zanimljiv odgovor, naglasivši da elektronički sportovi prolaze kroz transformaciju inicijalnog hypea te da od brzorastuće alternativne zabavne industrije postaju stabilna mainstream industrija zabave.

Esport je specifičan zbog razine moguće interakcije sa sadržajem. S obzirom na to da su ulaganja u njega prvenstveno pogonjena razvojem u jugoistočnoj Aziji i na Arapskom poluotoku, teško je, kaže Stolnik, prognozirati stope rasta te industrije. Sama Saudijska Arabija najavila je ulaganje od 40 milijardi dolara u esport do 2030. godine.

Najbolji paneli za početnike

Konferencija Beyond Esports donosi veliku količinu sadržaja za veterane, kao i početnike u području esportova.

'Ako uzmemo u obzir početnike, svakako bih preporučio panele o vlasništvu nad ligama kako bi dobili dojam vrijednosti koju esport daje brendovima kad se upuste u tu industriju.

Dodatno, preporučio bih panel s profesionalnim esportašima jer će publici približiti svakodnevicu i potrebno ulaganje kako bi se pojedinac mogao početi profesionalno baviti esportom', istaknuo je Stolnik.

Igre s najvećim potencijalom rasta

Na pitanje koje igre imaju najveći potencijal, naš sugovornik je nabrojio nekoliko osobnih favorita. 'Moji favoriti su i dalje CS2 (donedavno CS:GO) i League of Legends. Tvrtke koje stoje iza ova dva naslova - Riot Games i Valve - nemjerljivo više ulažu u optimizaciju svojih naslova upravo za potrebe esporta, kao i u razvoj samog ekosustava kroz natjecanja i nagradne fondove', kaže Stolnik.

Finale svjetskog prvenstva u igri League of Legends 2023 gledalo je više od šest milijuna ljudi, ne uzimajući u obzir one iz Kine, jednog od najvećih svjetskih centara esporta. Stolnik se nada da će ova dva naslova i dalje žariti i paliti scenom jer su mu među najzabavnijima za praćenje.

Kompanija Good Game Global već pet godina - otkako je Stolnik odlučio svoj hobi pretvoriti u biznis - uspješno povezuje klasičan koncept natjecanja u videoigrama s kompanijama pomoću team buildinga.

'Sukus Good Gamea je razvoj esport zajednice i događaja. Ključ je team buildingom povezati ljude iz raznih kompanija putem nečeg zajedničkog, što je u slučaju 90 posto informatičkih kompanija ljubav prema gejmingu', rekao je ranije Stolnik u razgovoru za tportal. Ideju povezivanja kompanija uspješno je prenio i na hrvatska sveučilišta, a organizacijom studentskih esport turnira privukao je i one koje traže nove talente.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.