Put PREMA SUNCU

Solarna sonda Parker u manje je od dva mjeseca misije uspjela premašiti čak dva rekorda

31.10.2018 u 14:27

Bionic
Reading

NASA-ina misija na Sunce bilježi uspjeh za uspjehom, dajući znanstvenom timu i znanstvenoj zajednici dodatne razloge za veselje

NASA-ina povijesna misija u kojoj će pokušati 'dodirnuti Sunce' upravo je probila dva rekorda. Solarna sonda Parker službeno je najbrža svemirska letjelica koju smo ikad napravili te se također nalazi na rekordno maloj udaljenosti od samog Sunca. Oba rekorda dosegla je u manje od tri mjeseca koliko traje njezina misija - lansirana je 12. rujna 2018.

29. listopada u 1:04 po lokalnom vremenu letjelica nalazila se na 42.7 milijuna kilometara odaljenosti od Sunčeve površine. Dosadašnji rekrod držala je njemačko-američka letjelica Helios 2 koja je rekord dosegla davne 1976. NASA predviđa da će najmanju udaljenost od Sunčeve površine Parker doseći 2024. kada će od zvijezde biti udaljen svega 6.16 milijuna kilometara.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju

'Solarna sonda Parker je 78 dana od lansiranja stigla bliže suncu nego bilo koja svemirska letjelica ikad' rekao je NASA-in projekt menadžer Andy Driesman. 'Ovo dostignuće ima zbilja veliku važnost, iako smo trenutno u cijelosti usredotočeni na neke važnije dijelove misije - poput samog susreta sa Suncem' zaključio je.

Novi rekord

Niti deset sati nakon presice letjelica je probila još jedan rekord dosegnuvši i premašivši rekordnu brzinu od 246.960 kilometara na sat - što ju čini trenutno najbržom ljudskim rukama stvorenom sondom. NASA predviđa da će do 2024. solarna sonda dosegnuti brzinu od vrtoglavih 692.000 kilometara na sat, odnosno 0,0006 posto brzine svjetlosti.

Na trenutnoj udaljenosti od Sunca, solarnoj sondi Parker trebat će 150 dana da odradi jedan cijeli krug oko zvijezde, s time da će se kroz idućih šest godina orbita postupno smanjivati. Kako bi osjetljive instrumente zaštitila od vrućine i radijacije, sonda će koristiti specijalne pomične štitove koji će cijelo vrijeme biti okrenuti prema Suncu.