SLUŽBENO JE

Microsoft nadmašio Apple i postao najvrjednija tvrtka na svijetu

15.01.2024 u 09:26

Bionic
Reading

Microsoftova tržišna vrijednost dionica u petak je dan na burzi zaključila s cijenom višom od Appleove, prvi put od 2021. godine, čime se Microsoft okrunio titulom najvrjednije tvrtke na svijetu, zahvaljujući među ostalim ulaganju u generativnu umjetnu inteligenciju

U petak je Appleov udio porastao za 0,2 posto, dok je Microsoft ostvario rast od jedan posto. To je rezultiralo Microsoftovom - najvećom ikad - tržišnom kapitalizacijom od 2,887 bilijuna dolara, prema podacima LSEG-a. S druge strane, tržišna kapitalizacija Applea iznosila je 2,875 bilijuna dolara prema podacima iz četvrtka. Appleova tržišna kapitalizacija dosegnula je vrhunac od 3,081 trilijuna dolara 14. prosinca prema podacima LSEG-a, prenosi Reuters.

Appleove dionice doživjele su pad od tri posto u 2024. godini, djelomično uslijed zabrinutosti oko potražnje za pametnim telefonima, dok je Microsoft u istom razdoblju ostvario porast od približno tri posto. Prošle godine, Microsoft je ostvario rast od 57 posto, zbog ključne uloge u području generativne umjetne inteligencije kroz partnerstvo s OpenAI-jem, tvorca ChatGPT-a u kojeg je Microsoft uložio milijune.

'Bilo je neizbježno da Microsoft prestigne Apple, jer Microsoft raste brže i ima više koristi od generativne AI revolucije', rekao je Gil Luria, analitičar financijske tvrtke D.A. Davidson.

Microsoft je integrirao tehnologiju OpenAI-a u svoj softverski paket za produktivnost, što je doprinijelo oporavku njegova poslovanja u oblaku u trećem kvartalu prošle godine. Njegova prednost u području umjetne inteligencije stvorila je izazov Googleovoj dominaciji u području pretraživanja na webu.

S druge strane, Apple se suočava s izazovima smanjene potražnje, posebno za iPhoneom - podsjetimo, prodaja iPhonea u Kini potonula - uključujući i utjecaj gospodarskog usporavanja u Kini zbog pandemije koronavirusa. Prema prognozama prodaje za novi Appleov proizvod - slušalice za miješanu stvarnost Vision Pro koje počinju s prodajom 2. veljače u SAD-u - ne očekuje se da će značajno utjecati na njegovu dobit u 2024., prema analizi UBS-a.

Nametnulo se i pitanje prijeti li Appleu najveće usporavanje rasta u posljednjih 20 godina?

Microsoft je već nekoliko puta preuzeo privremeno vodstvo nad Appleom kao najvrednijom tvrtkom, posljednji put 2021. godine, kada su brige oko lanca opskrbe povezane s pandemijom koronavirusa smanjile cijene dionica proizvođača iPhonea.

U svom najnovijem tromjesečnom izvješću u studenom, Apple je najavio prognozu prodaje za blagdansko tromjesečje koja je razočarala očekivanja Wall Streeta, dijelom zbog smanjene potražnje za iPadima i nosivim uređajima. Analitičari, međutim, očekuju blagi rast prihoda Applea u prosinačkom tromjesečju od 0,7 posto na 117,9 milijardi dolara, dok se od Microsofta očekuje povećanje prihoda od 16 posto na 61,1 milijardu dolara, potaknuto stalnim rastom poslovanja u oblaku. Izvješće o poslovanju Microsofta bit će objavljeno sljedećih tjedana.