NOVI IZAZOVI

Apple u problemima: Prijeti im najveće usporavanje rasta u zadnjih 20 godina

12.01.2024 u 12:59

Bionic
Reading

Na krilima iPhonea došli su do statusa navrijednije tvrtke na svijetu. To bi se do kraja 2024. godine moglo promijeniti

Apple je nakon lansiranja iPhonea 2007. godine pokrenuo revoluciju u telekomunikacijama.

Taj je model pametnog telefona postavio temelje tog industrijskog sektora i pogurao Apple do tržišne vrijednosti veće od tri bilijuna američkih dolara. Ali, zadnjih par mjeseci situacija se počela mijenjati.

Tvrtka se suočila s pritiskom rastuće konkurencije i propisa, smanjenja kupovne moći i niza pravnih izazova koji su je doveli do ruba najdužeg pada u više od dva desetljeća.

Početkom godine analitičari s Wall Streeta objavili su drugi pad rejtinga Appleovim dionicama, što je ulagačima signal kako bi ova godina mogla biti burnija za jabučare nego što su navikli.

Ranije ovog tjedna, Apple je počeo isplaćivati 500 milijuna dolara korisnicima nakon dugotrajne kolektivne tužbe zbog tvrdnji kako je namjerno usporio određene modele iPhonea u Sjedinjenim Državama.

Američka carina udijelila je divu iz Cupertina još jedan udarac presudom kako nisu poduzeli dovoljno oko problema s patentima koji su utjecali na prodaju novog izdanja pametnog sata Apple Watch.

Tvrtka je također ostala izvan utrke u razvoju naprednih sustava umjetne inteligencije, u čemu ih je pretekao Microsoft (i u jednom trenutku nadmašio po tržišnoj vrijednosti).

Analitičari već dugo upozoravaju kako će zasićenje tržišta pametnih telefona Appleu donijeti probleme i nove izazove, piše Sky News. Hoće li se zloguke prognoze tijekom ove godine napokon početi ostvarivati?