SJEČA LAŽNIH PROFILA

Panika na Instagramu: U samo 24 sata najveće zvijezde ostale bez milijuna sljedbenika

13.02.2019 u 13:14

Bionic
Reading

Kylie Jenner, Katy Perry, Kim Kardashian, Selena Gomez, Cristiano Ronaldo i David Backham predvode listu zvijezda koje su ostale bez najviše sljedbenika.

Baš kako se i najavljlivalo, Instagram je započeo čistku lažnih profila. Brojke su ogromne i riječ je o milijunima sljedbenika bez kojih su ostale mnoge velike zvijezde cyber prostora.

Prve rezultate provjetravanja računa objavio je na Twitteru Matt Navarra, samostalni savjetnik za društvene i digitalne medije. S više od deset godina iskustva u industriji, riječ je stručnjaku koji je dosad radio za BBC, ITV, UN, Crveni križ, a bio je i savjetnik britanske vlade za digitalna pitanja.

Uglavnom, Navarra u svom tweetu piše kako je Instagram u samo 24 sata skinuo milijune lažnih sljedbenika velikih zvijeza šou biznisa, bila riječ o ljudima ili emisijama. Ovaj popis još nije gotov, a za sada on izgleda otprilike ovako:

Brojčano, najviše je sljedbenika izgubila posuđuša Kylie Jenner - čak 2,5 milijuna. Njen instagramski profil 'kyliejenner' spao je sa 126,6 na 124,1 milijun.

Bez lažnih fanova ostali i Cristiano i David Backham

Veliki je gubirnik i nogometaš Cristiano Ronaldo koji je preko noći ostao bez 2,3 milijuna sljedbenika, odnosno njegov profil 'Cristiano' spao je sa 154,6 na 152,3 milijuna vjernih pratitelja. Njegov bivši kolega David Beckham ostao je bez milijun sljedbenika i sad ih ima 52,9 milijuna.

'Dan žalosti' u školama: na udaru i Selena Gomez

Dan žalosti proglašen je među učenicama mnogih osnovnih škola širom svijeta. I njihova miljenica Selena Gomez izgubila je 2,3 milijuna pratitelja, baš kao Ronaldo, pa sad njen profil umjesto 145,5 milijuna prati tek 143,2 milijuna fanova, odnosno 1,58 posto manje nego prije čistke lažnih profila.

Na listi velikih gubitnika čiste profila na Insagramu nalazi se i pjevačica Katy Perry. Ona je ostala bez 900 tisuća sljedbenika i sad je prati okruglo 74 milijuna fanova.

  • +5
Deset stvari o Instagramu koje morate znati Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bez sljedbenika je ostala i kompanija Nike. Njihov profil ostao je bez 1,1 milijuna pratitelja i sad ih ima 83,5 milijuna.

Među televizijskim emisijama provjetravanje je otpuhnulo milijun pratitelja šoua Ellen deGeneres pa je njen profil 'theellenshow' spao sa 65,9 milijuna na 64,9 milijuna sljedbenika. Kulinarska meka Tasty i njihov instagramski profil 'buuzfeedtasty' izgubili su 700 tisuća, ili 2,42 posto sljedbe, pa je njihov broj sa 28,9 milijuna spao na 28,2 milijuna.

Lažni profili i kod Baracka Obame

Provjetravanje je opustošilo i listu pratitelja stranice '9gag' čiji se broj srozao sa 49,8 na 48,6 milijuna.

Nisu pošteđeni ni političari pa je bivši američki predsjednik Barack Obama ostao bez skoro pola milijuna sljedbenika pa ih sad ima 20,9 milijuna.

Provjetravanje računa se nastavlja, a milijuni lažnih profila brišu se s popisa.