TESTING, TESTING

Simulacija hakerskog napada na Olimpijske igre

11.10.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Stotinjak računalnih stručnjaka ubacivat će viruse, napadati poslužitelje, raditi sve što im padne na pamet, a što može ugroziti sigurnost i stabilnost sustava

Računalni sustavi Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine bit će testirani simuliranim hakerskim napadima.

Niz najgorih scenarija koje administratori sustava mogu zamisliti bit će izvedeni tijekom ožujka i svibnja iduće godine, nekoliko mjeseci prije otvaranja Igara, piše BBC

Među njima će biti masovni DDoS napadi na službenu stranicu, kao i ubacivanje virusa računala organizatora.

Iako se temeljito pripremaju, šefovi Olimpijade kažu kako dosad nisu primili konkretne prijetnje.

Računalne mreže koje bilježe rezultate i isporučuju informacije javnosti i medijima već su godinama u razvoju.

Kontrolno središte, iz kojeg će računalne operacije biti koordinirane, otvoren je u Canary Wharfu.

Opsluživat će ga 180 stalnih djelatnika, koji već uvježbavaju rad na sportskim događanjima na suho, kako bi uočili probleme i nedostatke te ih popravili.

No organizatori ne strahuju toliko da bi se poslužitelji mogli srušiti ili da bi moglo nestati struje, koliko ih plaše namjerni napadi cyber kriminalaca.

Tijekom Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine Kina se morala nositi s oko 12 milijuna online napada dnevno.

Britanci su, tvrde, naučili lekciju od svojih prethodnika.

Pobrinuli su se poduzeti sve kako bi umanjili učinkovitost DDoS napada, a najvažniji računalni sustavi izolirani su od bilo čega što ima dodira s internetom.

Testiranja i simulacije bit će izvedeni u posebno izoliranoj inačici olimpijske mreže. Ulogu hakera preuzet će tim sastavljen od stotinjak osoba zaduženih za sigurnost.

Ubacivat će viruse, isključivati poslužitelje za osobna računala, raditi sve što im padne na pamet, a može ugroziti sigurnost i stabilnost mreže.

Od posljednjih Olimpijskih igara priroda i opseg cyber prijetnji značajno se promijenio.

Niz napada, upada i rušenja siteova, iza kojih stoje skupine poput Anonymousa i LulzSeca, imali su za cilj korporacije poput Sonyja i web odredišta državnih institucija u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Složeniji napadi - poput crva Stuxnet, čiji je cilj bila iranska nuklearna industrija - pokazali su kako su politički motivirani hakeri sposobni za pothvate visoke razine sofisticiranosti.

Ljudi zaduženi za sigurnost Olimpijskih igara tvrde da su to uzeli u obzir.