TEHNO SAVJETI

Često ostajete bez struje? Pripazite na svoje računalo

17.05.2020 u 08:03

Bionic
Reading

Računalo koje naglo ostaje bez električne energije može vas ostaviti bez spremljenih dokumenata, a nerijetka su i oštećenja sistemskih datoteka. Evo što možete napraviti kako biste se osigurali

Može li nestanak struje uzrokovati probleme s PC-jem? Da, moguća su oštećenja softvera i hardvera. Naglo gašenje računala nakon nestanka struje glavna je prijetnja njegovom zdravlju. Operativni sustavi su vrlo složeni i moraju proći kroz 'proces gašenja' kako bi osigurali to da se svi aktivni procesi uspješno privedu kraju prije samog gašenja računala. Nagli nestanak struje može uzrokovati prekid postupka gašenja i ostaviti ga nedovršenim, što pak u nekim slučajevima može poremetiti datoteke i uzrokovati oštećenje operativnog sustava. Primjerice, ako niste uspješno ugasili računalo, odnosno prekinuli gašenje, neka datoteka mogla bi spriječiti kasnije pokretanje računala.

Često spremanje datoteka nije trajno rješenje

Ako imate sreće i datoteke nisu pretrpjele štetu, i dalje možete ostati bez dokumenata, pogotovo ako niste razvili naviku da neprestano pritišćete tipku za spremanje. Ako se računalo ugasi usred spremanja datoteke, ona će sigurno biti oštećena. Često ostajanje bez struje također može skratiti životni vijek tvrdog diska.

Oštećenje računala može doći i u obliku naglog povratka struje, što ga može preopteretiti i uzrokovati štetu. Dok nestanak struje ne radi pretjeranu štetu matičnoj ploči, nagli povratak struje bi mogao. Način na koji se možete obraniti od ovakvih stvari je produžni kabel s utičnicom koja ima prenaponsku zaštitu. Ona u slučaju udara struje spašava uključeni uređaj.

UPS i prenaponska zaštita

Rješenje za čest nestanak struje dolazi u obliku UPS-a, odnosno besprekidnog napajanja. Taj uređaj koristi bateriju za slučaj nezgode, a računalu daje struju ako je nestane. UPS-i također dolaze sa zaštitom od prenapona, što ih ujedno čini dva-u-jedan uređajima. Naravno, valja naglasiti da UPS napaja računalo svega nekoliko minuta, što znači da nećete moći nastaviti s radom, no dobit ćete dovoljno vremena da sačuvate podatke i sigurno ugasite računalo.

Druga, donekle jeftinija solucija za česte nestanke struje utičnica je s prenaponskom zaštitom. Ona, premda neće sačuvati podatke kada ostanete bez struje, služi kako bi spasila komponente od eventualnog naleta energije kada se ona vrati.

Poboljšajte sigurnost vašeg računala

Nestanak električne energije može oštetiti sistemske podatke, dok kasniji prenapon može oštetiti komponente. Ako živite u području koje ima nestabilnu dostavu električne energije, trebali biste poduzeti adekvatne, gore spomenute mjere kako biste se osigurali od nedaća te spasili podatke i računalo, zaključuje MakeUseOf.