STEMi revolucija

Sastavite svog robota i naučite ga svemu

06.10.2017 u 13:15

Bionic
Reading

Sjećate li se mehanotehnike iz djetinjstva? Jeste li bili jedno od one djece koja su uživala spajajući metalne dijelove, žičice i žarulje? Ili ste možda čak rastavljali električne igračke (ili tatine uređaje) kako biste napravili nešto novo? Zamislite što biste tada dali da možete sastaviti svog robota te ga još učiti novim vještinama?

STEMI Hexapod hrvatska je ideja i proizvod, nastao kao studentski rad, a u samo tri dana sakupio je 16.000 traženih dolara na Indiegogu i za njega se zainteresirala i globalna kompanija Intel te je izložen na njihovom štandu na Maker Dairu u San Franciscu. Ukratko, dečki iz Bure znanja, koji stoje iza ovog projekta, postali su velike face u svijetu tehnologije.

STEMI Hexapod je robot koji dolazi u kutiji u sastavnim dijelovima sa svim potrebnim alatom i linkom na online platformu, na kojoj se nalaze sati i sati videouputa kako ga sastaviti. Nakon što dijete, ili osoba koja odbija odrasti, sastavi robota kreće sljedeća faza - programiranje. Od uputa kako izraditi mobilnu aplikaciju za kontroliranje robota, pravljenja 3D modela na računalu do samog programiranja, sve je tu. Uz dodatnu, onu najzanimljiviju, opciju - sve je otvorenog koda, tako da će svi koji savladaju osnove rada s robotom moći nastaviti u nekom svom smjeru. Moći će ga nadograditi, smisliti složenije zadatke, možda čak i pravu funkcionalnost. Granice ne postoje.

Ono što će autori ovog projekta, a riječ je o četiri FER-ovca, braći Antunu i Josipu Vukičeviću, Luki Fućeku i Vlatku Klabučaru, te Marinu Trošelju i Pavlu Pahljini, osnivači Bure znanja, napomenuti odmah u startu - cilj STEMI-ja nije samo sastaviti robota. Naglasak je na edukacijskom aspektu, što je i bio glavni pokretač projekta. Djeca radeći na robotu u praksi se susreću sa zadacima iz STEM-a (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), rješavaju probleme, ali ne 'dosadno', kao u većini škola, već imaju priliku direktno vidjeti uspjeh ili neuspjeh svog rada. Ideja za tako nešto nastala je u Višnjanu, možda i najvećem centru edukacije 'mladih znanstvenika' u Hrvatskoj, u kojem se s djecom radi upravo tako. U udruzi smatraju da se tako odgovornost za učenje prebacuje s profesora na studenta, a uloga profesora se transformira iz predavača u mentora.

'Sigurno si se pitao u životu što će meni ova sva matematika u životu. Zbog toga i drastično pada motivacija za učenjem. Našim pristupom vidi se odmah primjena i potreba za određenim znanjem. Ne uči se programirati da bi se znao neki programski jezik, uči se programirati da se napravi mobilna aplikacija i da robot prohoda. Primjenjivo i zanimljivo', objasnio je jednostavnim riječima ideju Marin Trošelj.

Kako smo već rekli, jednom kad je robot završen, zabava ne završava. Osim što ga je moguće učiti, recimo kako da donese neke lakše stvari - npr. plastičnu čašu, mnoštvo proširenja već sad je dostupno na online portalu, a svakodnevno se dodaju i nova. Npr. programiranjem ultrazvučnog senzora na STEMI-ju robot počinje 'čuti' svijet oko sebe. A kada jednom naučite primijeniti senzor na robotu - možete lako to znanje iskoristiti u nekoj praktičnoj primjeni. Ne bi li bilo zanimljivo znati kako napraviti senzor koji, kada uđete u svoju sobu, automatski upali svjetlo?

Tko zna, možda i vaše dijete (ili dijete u vama) napravi takvo što nakon što prođe STEMI iskustvo. Ili pak natjera robota da svako jutro donese novine na stol… Možda natoči kavu? Nećete znati dok mu ne omogućite, a samo uz kupon TPORTAL10 ostvarujete 10% popusta na STEMI Hexapod.