stigli su

[FOTO] Samsung predstavio nove smartfone: Ovo su aduti moćnog Galaxyja S23 Ultra

02.02.2023 u 11:03

Bionic
Reading

Samsung je u sklopu velike prezentacije Unpacked predstavio mobilne adute za 2023. na čelu s novom iteracijom Ultre, najmoćnijeg i najsvestranijeg Androida u ponudi

Kao i svake godine u veljači, Samsung je predstavio najnoviju plejadu mobilnih uređaja na čelu s Galaxyjem S23 Ultra. Najskuplji i najluksuzniji uređaj odvaja se od ostataka ponude, što značajkama, što specifičnim dizajnom.

Uz standard koji predstavljaju S Pen i već prepoznatljiv dizajn, uređaj donosi još nekoliko značajki koje ga čine posebnim te koje će bez dvojbe privući ljubitelje Samsungovog dizajna.

Kamera

U fokusu ovogodišnje prezentacije, bar što se Ultre tiče, bila je kamera. Najnoviji uređaj iz Samsunga dolazi s puno moćnijim glavnim senzorom od 200 MP koji, zahvaljujući kompozitnoj fotografiji, boljem procesoru Snapdragon 8 Gen 2 i revidiranom softveru, navodno može proizvesti puno kvalitetnije noćne fotografije nego njegov prethodnik. Za razliku od ostalih predstavnika serije S23, Ultra dolazi s četiri objektiva, što znači da su onom od 200 MP pridruženi ultraširokokutni objektiv od 12 MP, telefoto objektiv od 10 MP s trostrukim optičkim zumom i još jedan telefoto objektiv od 10 MP s deseterostrukim optičkim zumom.

Telefon nudi i opciju snimanja u RAW i JPEG formatu, što je dobra vijest za ljubitelje digitalne fotografije. Korisnici zahvaljujući dodatnim softverskim opcijama mogu eksperimentirati multiple exposure fotografijama ili astrofotografijom uz postavke 'Astrophoto'.

Svemu ovome pridružena je jača selfi kamerica od 40 MP, solidan napredak u odnosu na prošlogodišnju, koja je imala 'samo' 12 MP.

  • +43
Samsung Galaxy S23 Ultra Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Samsung

Dizajn

Najnovija Ultra je na estetskom tragu prethodnika kojeg je obilježio ekran s blago zaobljenim bočnim rubovima, ravnim 'čelom' i 'bradom' koju obilježava silos za S Pen. Olovčica se vraća i ove godine te donosi niz već viđenih funkcionalnosti vezanih uz daljinsko upravljanje uređajem. On sam je, prema službenim informacijama, nešto lakši od prošlogodišnje Ultre te ima ravniji zaslon. Ostatak izgleda, pored kamera i nekolicine novih boja, ostaje isti.

Ono što je Samsung poboljšao je otpornost na oštećenja - u fokusu je potpuno nova iteracija Gorilla Glassa pod imenom Gorilla Glass Victus 2, no odgovor na pitanje koliko je ona bolja od prvog Victusa saznat ćemo kad telefon dođe u ruke korisnika.

Performanse

Samsung je tijekom Unpackeda naglasio da najnoviji procesor uparen s kvalitetnijim komponentama donosi niz osjetnih poboljšanja, pogotovo ako se na telefonu planirate igrati. Nova Ultra podržava ray tracing, trebala bi se manje zagrijavati od prethodnika, a to zaokružuje poboljšanim procesima koji omogućuju novu generaciju Samsungove mobilne fotografije.

Dostupnost

Prema službenoj objavi, najnoviji Samsung Galaxy S23 Ultra bit će dostupan po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1449 eura te u zelenoj, krem, fantomskoj crnoj te boji lavande.