pao na bahamima

Uhićen kriptokralj odgovoran za slom FTX-a, vjerovnicima duguje milijarde dolara. Što ga sad čeka?

13.12.2022 u 09:05

Bionic
Reading

Sama Bankman-Frieda uhitila je Kraljevska bahamska policija nakon izvješća da su Sjedinjene Države podnijele kaznene prijave protiv osnivača i bivšeg izvršnog direktora mjenjačnice kriptovaluta FTX te će vrlo vjerojatno zatražiti njegovo izručenje

Ured državnog odvjetnika Bahama objavio je da će Bankman-Frieda držati u pritvoru dok se ‘ne podnese službeni zahtjev za izručenje’.

U izjavi je premijer Bahama Philip Davis rekao: ‘Bahami i SAD imaju zajednički interes u pozivanju na odgovornost svih pojedinaca povezanih s FTX-om koji su možda izdali povjerenje javnosti i prekršili zakon. Dok Sjedinjene Države pojedinačno podižu kaznene prijave protiv Bankman-Frieda, Bahami će nastaviti vlastite regulatorne i kaznene istrage kolapsa FTX-a, uz stalnu suradnju svojih policijskih i regulatornih službi u Sjedinjenim Državama i drugdje.’

Propast FTX-a otkrila je da su Bankman-Fried i njegovi suradnici koristili korisničke depozite u FTX-u kako bi poduprli njegovu drugu kompaniju, trgovačku firmu Alameda Research. Nakon što je otkriveno da FTX više nema novac za isplatu vjerovnicima burza je stala s radom.

Bankman-Fried je ovog tjedna trebao svjedočiti u saslušanju pred Kongresom, a prošle tjedne proveo je pokušavajući objasniti u intervjuima što se točno dogodilo u kompaniji koja ga je, bar nakratko, učinila jednim od najmlađih milijardera na svijetu.

  • +14
Penthouse u kojem je živio Sam Bankman-Fried Izvor: Profimedia / Autor: Seaside Real Estate/PLANET PHOTO / Planet / Profimedia

Državni odvjetnik Sjedinjenih Američkih Država Damian Williams potvrdio je uhićenje i činjenicu da je izvršeno ‘na zahtjev vlade SAD-a, na temelju zapečaćene optužnice koju je podigao okrug New Yorka’.

Bivši milijarder trebao je svjedočiti kao svjedok pred Odborom za financijske usluge Kongresa SAD-a, izvijestila je ranije danas Jacquelyn Melinek iz TechCruncha. Povjerenstvo istražuje događaje koji su doveli do implozije FTX-a, što je rezultiralo bankrotom kriptomjenjačnice prošlog mjeseca, a Bankman-Fried je bio prisiljen odstupiti s mjesta izvršnog direktora, donosi TechCrunch.

  • +4
Sam Bankman-Fried Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

John J. Ray III, koji je preuzeo Bankman-Friedovu poziciju direktora FTX-a te je poznat po korporativnom 'čišćenju' nakon skandala s Enronom, rekao je da 'dosad nije vidio ovakav manjak povjerljivih financijskih informacija'. Prema pripremljenoj objavi, Ray je iznio pet točaka na kojima se mogu temeljiti optužbe s kojima će se suočiti Bankman-Fried:

  • sredstva vjerovnika FTX.com povezala su se s onima tržišne platforme Alameda
  • Alameda je koristila sredstva korisnika FTX-a za trgovinu koja je fondove vjerovnika izložila masivnim gubicima
  • FTX grupa od 2021. do 2022. potrošila je pet milijardi dolara na poslovne investicije - od kojih mnoge vrijede samo mali dio potrošenog novca
  • zajmovi i druge isplate insajderima iznosile su oko milijardu dolara
  • Alamedin poslovni model zahtijevao je slanje sredstava raznim burzama treće strane, a koje su same po sebi nesigurne i pogoršane ograničenom zaštitom što se nudi u određenim stranim jurisdikcijama.