TEHNO SAVJETI

Pokušavate Bluetoothom spojiti vaš smartfon s računalom? Isprobajte ovaj trik

15.05.2021 u 16:47

Bionic
Reading

Želite spojiti smartfon s računalom pomoću Bluetootha? Pokazat ćemo vam kako to možete napraviti u nekoliko kratkih koraka

Bluetooth je bežična tehnologija kratkog dometa pomoću koje možemo povezivati uređaje i među njima prebacivati podatke. Bluetooth koristi većina PC uređaja i skoro svi mobilni telefoni, a riječ je o brzom, pouzdanom i energetski učinkovitom načinu povezivanja. Ukoliko ga niste koristili do danas, propuštate puno. U ovom ćemo vodiču objasniti na koji način povezati računalo Windows sa smartfonom pomoću Bluetootha.

Kako aktivirati Bluetooth na smartfonu?

Da biste spojili računalo i smartfon putem Bluetootha, trebat ćete ih aktivirati na oba uređaja. Na većini ćete Androida Bluetooth pronaći u brzim postavkama. Kako biste im pristupili, povucite dvaput prstom od vrha ekrana prema dolje. Pritisnite na ikonicu Bluetooth ili ju držite pritisnutom dulje da biste otvorili opcije za Bluetooth.

Također možete otići u Settings > Connected devices i tamo pristupiti postavkama Bluetootha, objašnjava Makeuseof.

Ako koristite iPhone, otvorite kontrolni centar povlačenjem prsta od gornjeg desnog kuta ekrana prema dolje. Ako imate smartfon sa tipkom Home, povucite prstom od dna ekrana prema gore. Pritisnite na Bluetooth da biste ga aktivirali. Bluetooth možete aktivirati i odlaskom u postavke i traženjem ikonice Bluetooth.

Kako aktivirati Bluetooth u Windowsima 10?

Velika većina modernih Windows laptopa dolazi sa ugrađenim Bluetoothom, dok ga velik broj stolnih računala nema. Ako niste sigurni, uvijek možete to provjeriti te, u najgorem slučaju, kupiti USB priključak koji će vašem računalu dati spojivost putem ovog bežičnog standarda.

U Windowsima 10 uđite u Settings > Devices > Bluetooth & other devices. Ako je slajder za Bluetooth isključen, uključite ga i nakon toga birajte Add Bluetooth or other device i nakon toga izaberite vrstu Bluetootha. Za kraj samo slijedite uputstva za uparivanje smartfona.

Obratite pažnju pri uparivanju

Obratite pažnju na sva uputstva koja ćete dobiti tijekom spajanja smartfona s računalom. U većini slučajeva ćete morati unijeti lozinku nakon čijeg unosa će se PC i smartfon u budućnosti automatski spajati - sve dok su oba uređaja u međusobnom dometu. Ako ne možete natjerati uređaje da se međusobno pronađu, postoji šansa da je jedan od njih 'skriven'. Riječ je, točnije, o sigurnosnoj mjeri koja spriječava neželjeno povezivanje - većina Bluetooth računala šalje signal samo dok se korisnik nalazi unutar postavki Bluetootha.

Dvaput provjerite jeste li uključili Bluetooth na PC-ju i smartfonu i držite meni otvorenim dok ih pokušavate spojiti. Veza će ostati aktivna sve dok ne isključite Bluetooth, ručno ne odspojite uređaje, ugasite jednog od njih ili ih razmaknete izvan njihovog međusobnog dometa (u pravilu oko 9 metara).

Kako prebacivati podatke među uređajima?

Nakon što ste uspješno spojili smartfon i računalo, prijenos podataka je relativno jednostavan - slanje podataka sa smartfona na PC dostupno je uglavnom na Androidu, s obzirom da iOS za ovakvo što koristi AirDrop. Za prijenos sa smartfona na računalo, morat ćete izabrati datoteku koju želite slati i birati opciju dijeljenja. Metoda varira od aplikacije do aplikacije, no obično se koristi ikonica 'dijeli'.

Kad vam uređaj ponudi opcije dijeljenja, birajte Bluetooth i kao odredište birajte PC. Windows će onda tražiti potvrdu za prijenos podataka i početi preuzimati poslane datoteke. Ako prebacujete podatke s PC-ja na smartfon, otvorite File Explorer desnim klikom kliknite na datoteku koju želite slati. Birajte Send to > Bluetooth device. U jednom je smijeru moguće poslati nekoliko datoteka odjednom.