korisni alati

Zaboravili ste lozinku za Wi-Fi? Evo kako je brzo možete provjeriti uz pomoć Windowsa 10

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 05.05.2021 06:42
  • Objavljeno 05.05.2021 u 06:42
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Pixabay.com

Windows 10 pruža nekoliko jako korisnih alata, a uz pomoć jednog od njih moći ćete se sjetiti zaboravljene lozinke za bežičnu mrežu

Alat Command Prompt olakšava rad u velikom broju situacija, a u ovom će slučaju pokrenuti skriptu koja će vam omogućiti provjeru Wi-Fi lozinke.

Sve što trebate napraviti je malu .bat datoteku koja će prikazati vašu lozinku, a za cijelu operaciju trebat će vam svega par minuta i ne brinite - ne možete i nećete ništa oštetiti.

Prvo što morate napraviti je provjeriti SSID vaše mreže, odnosno ime vašeg Wi-Fija. To možete napraviti klikom na ikonicu mreže u sistemskoj traci u donjem desnom kutu ekrana. Također možete otići u Settings > Network & Internet > Status.

Prvo otvorite Notepad i u njega kopirajte ovu liniju. Samo zamijenite VAŠ_SSID sa imenom vaše mreže i vodite računa da navodnike ne brišete, upozorava Makeuseof.

netsh wlan show profile name="VAŠ_SSID" key=clear pause

Nakon toga pritisnite na File > Save As i na dnu u izborniku promijenite opciju Text Documents u All Files. U polju za ime datoteke napišite što god želite kao na primjer 'provjera wi-fi lozinke' i obavezno joj dajte ekstenziju '.bat' (bez navodnika). Birajte mjesto gdje datoteku želite spremiti (poput radne površine) i pritisnite na Save.

Nakon toga dvaput kliknite na datoteku i vidjet ćete ekran sa informacijama o vašoj mreži. Lozinku vašeg Wi-Fija pronaći ćete pored stavke 'Key Content'. Vodite računa da ovom metodom ne možete mijenjati lozinku vašeg Wi-Fija.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!