PLAYKONTROL HRVATSKA

Pratite svoju glazbu u hrvatskim medijima

17.12.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Skladatelji, autori pjesama, aranžeri, glazbenici i ostali koji djeluju na glazbenoj sceni dobili su web servis pomoću kojeg mogu sami provjeriti kada je, gdje i u kojoj mjeri izvođeno njihovo djelo

Web servis PlayKontrol Hrvatska koristi sofisticiran algoritam za prepoznavanje zvuka u kombinaciji sa snažnom hardverskom osnovom, što omogućava praćenje gotovo neograničenog broja radijskih postaja u Hrvatskoj, regiji ili svijetu te pripremanje izvještaja o emitiranim zvučnim zapisima u realnom vremenu.

Rezultat je suradnje hrvatske tvrtke Informacija i švedske tvrtke Arctra. Samo tehnološko rješenje u potpunosti je razvijeno u Hrvatskoj, a ovo je jedna od njegovih prvih primjena u obliku usluge.

Autori i izvođači pjesama često se suočavaju s potrebom da provjere i analiziraju izvođenost svojih djela na radijskim i televizijskim postajama, no ove podatke putem vlastitih udruženja dobivaju rijetko te oni mogu biti nedovoljno precizni.

PlayKontrol prati izvođenje pjesama u praktično svim hrvatskim elektroničkim medijima te temeljem prikupljenih podataka sastavlja izvještaj o tome kada je, gdje i koliko puta izvođeno pojedino djelo.

Praćenje se odvija u realnom vremenu, zahvaljujući čemu je već stvorena i velika arhiva, pomoću kojih se može identificirati bilo koja pjesma koju želite naknadno potražiti u njoj.

Arhiva pritom seže više mjeseci unatrag, a zahvaljujući tehnološkom rješenju nije potrebno čuvati same pjesme.

Kada se autori pjesama prijave za korištenje sustava PlayKontrol, mogu uploadati svoja djela čija će izvođenja sustav, od tog trenutka nadalje, pratiti u medijima, ali također može retroaktivno pretražiti i cijelu arhivu te generirati izvještaj o dosadašnjem izvođenju pjesama. Na ovaj je način moguće dobiti i statistiku izvođenja za željeni period unatrag.

Izvještaji sadrže informacije o datumu, vremenu i trajanju izvođene pjesme te postotku u kojem je izvedena u pojedinom mediju.

Ako želite, sustav možete isprobati odmah. Na testnom računu dočekat će vas 15 kredita,od kojih se svaki može iskoristiti za analizu i generiranje izvještaja o jednoj pjesmi tijekom mjesec dana.

'Sustav PlayKontrol već je izazvao interes pojedinih institucija u Hrvatskoj, poput Instituta hrvatske glazbe, ali i izvan nje. Arctra je dodatno razvila implementaciju PlayKontrola u obliku usluge koju svatko može sam i bez posrednika koristiti na webu', kaže Daniel Mošmondor, direktor tvrtke Informacija i voditelj projekta razvoja PlayKontrola.