DRONOVI I AI

Požari uništavaju šume diljem Europe: Doznali smo kako tome može doskočiti najnovije rješenje tech giganata

21.10.2023 u 12:38

Bionic
Reading

Šumski požari godinama su jedan od najvećih izazova s kojima se svijet, pa tako i Europa, suočavaju, a njihovu suzbijanju moglo bi pomoći novo tehnološko rješenje. Pod egidom 'Rana detekcija, brz odgovor', u 19. listopada na Cipru u nacionalnom parku Athalassa, u sklopu programa Smart & Green Village tvrtke Huawei, predstavljen je dron za rano otkrivanje požara. Zajednički su ga razvili ciparski startup Probotek, operater Cyta i tehnološki gigant Huawei

Ova inicijativa predstavlja značajan korak u upravljanju šumskim požarima, osiguravajući rano otkrivanje i time, što je ključno, sigurnost građana. Tportal je svjedočio demonstraciji naprednog drona koji, pomoću umjetne inteligencije, rano detektira požar, šalje podatke nadležnim službama u stvarnom vremenu te mapira područja zahvaćena požarom.

Koristeći umjetnu inteligenciju, ovaj sustav putem 5G mobilne mreže omogućava upravljanje dronovima, i to s bilo kojeg mjesta za svijetu.

'Zlatno pravilo od 15 minuta' navodi da je upravo toliko vremena ključno za brzu intervenciju ako dođe do požara. Sustav koji je razvio ciparski startup Probotek može detektirati požar u roku 2,5 minute, tvrde iz startupa, dodajući da se pritom minimiziraju lažne uzbune.

Uvjerili smo se da doista funkcionira nakon što je u nacionalnom parku - pritom bez utjecaja na okoliš i našu sigurnost - izazvan 'lažni požar' koji je dron brzo detektirao i poslao upozorenje nadležnim službama.

Kada detektira požar, sustav, dakle, šalje obavijesti putem SMS-a, e-maila ili telefonskog poziva nadležnim osobama kako bi što prije reagirali. U budućnosti planiraju testirati veće dronove koji će biti sposobni nositi posebne kugle za gašenje požara ili smanjivanje njihova opsega u početnoj fazi.

'Naša platforma povezuje sve službe i sudionike u borbi protiv požara, a puno im pomažu dronovi i senzori postavljeni na stablima', rekao je George Delaportas, izvršni direktor tvrtke Probotek.

Plan je također postaviti punionice za dronove na rubovima šuma, kako bi dronovi mogli automatski polijetati, slijetati i puniti se. Usto cloud rješenje startupa omogućava prijenos uživo snimaka dronova.

Ovo nije prvi takav projekt - kako je objasnio potpredsjednik Huaweija za srednju i istočnu Europu te nordijsku regiju Radoslaw Kedzia, tu su tehnologiju uspješno implementirali u Grčkoj prošle godine. Na Cipru su predstavili unaprijeđenu verziju sustava za ranu detekciju, koja bi mogla riješiti velik problem požara diljem Europe, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, a što se naslanja na klimatsku krizu.

'To je sve dio većeg projekta i programa u kojem ćemo pružiti široku povezanost. Želimo sigurno društvo, na čemu moraju raditi tehnološke tvrtke. Tehnologija se može uhvatiti u koštac s više izazova s kojima se svijet suočava, a dio toga njih su i klimatske promjene.

Klitmatska kriza je, dakle, jedan od najvećih izazova; vidimo da je puno vrsta pred izumiranjem, prijeti nam ekološka katastrofa, a tehnologija ne bi trebala biti u suprotnosti s prirodom, već obrnuto. Zato smo razvili nekoliko rješenja zaštite od požara, ali i zaštite ugroženih vrsta. Nadam se da smo korak bliže da planet bude zeleniji i sigurniji', poručio je Kedzia te zaključio: 'Ako sada nećemo reagirati, neće nas ni biti.'

Huaweijev tehnološki program Smart & Green Village temelji se na 5G tehnologiji te korištenju algoritama, umjetne inteligencije i dronova. Program detekcije požara ima implikacije na društvene, ekološke i ekonomske sfere. Inicijativa se sastoji od 4 stupa: povezanost cijelog naselja, sustav zaštite od šumskog požara, razvoj zelene energije i obrazovanje na daljinu.

Utjecaji i prednosti sustava

Društveni utjecaj: Korištenje tehnologije spasit će zajednice od različitih opasnosti s kojima se suočavaju, poput požara.

Zaštita okoliša: Rano otkrivanje spriječit će širenje požara pa će šume biti spašene te će se suzbiti opasnost za građanstvo. 

Gospodarstvo: AI i ultrabrze mreže imaju trenutni učinak na rast gospodarstva i usluga koje zemlja nudi.
Također će izbjegavanje skupih katastrofa poput požara pomoći gospodarstvu da se brže razvija.

Inicijativa: Program detekcije požara je sustav ranog upozoravanja za prepoznavanje ekstremnih događaja, poput požara, pomoću senzora i
dronova za rješavanje problema s društvenim, ekološkim i ekonomskim posljedicama.

'Sinergije između tvrtki iz tehnološkog sektora promoviraju najbolje prakse kako možemo iskoristiti svoj talent, ideje i ljudske resurse za odgovor na izazove našeg vremena, kao što je klimatska kriza. Ova inicijativa služi kao proaktivno rješenje za rano upozorenje i identifikaciju kritičnih incidenata poput požara, kroz korištenje senzora i dronova', poručili su iz Huaweija.

Philippos Hadjizacharias, zamjenik ministra za istraživanje inovacija i digitalnu politiku, istaknuo je da se Cipar ljeti suočava s velikim brojem šumskih požara, što utječe i na nižu razinu kisika zbog sve manje šuma.

'Rješenje koje su predstavili Huawei, Cyta i Probotek poboljšat će kvalitetu života građana, što je pogotovo značajno za stanovnike planinskih regija. Cipar nudi sve resurse za transformaciju inovativnog i sigurnog otoka. Želimo stvoriti pametne gradove, za što nam treba suradnja s drugim dionicima', poručio je Hadjizacharias.

'Bez inovacija nema budućnosti za ljudsko društvo, ključni je trenutak da se okrenemo zelenom razvoju, a Cipar već ima razviju energetsku industriju, tehnologiju i digitalnu transformaciju društva', istaknuo je Li Yaouhui iz kineskog veleposlanstva na Cipru. Da je Cipar doista usmjeren na održivu budućnost potvrdio je i George Metzakis, glavni komercijalni direktor Cyte, koji je naglasio da se 'nevjerojatne stvari' mogu postići tehnilogijom i zajedničkom vizijom, poput revolucije sigurnosti od požara.

  • +5
Požari u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: DIMITRIS ALEXOUDIS

'Ovo su tehnologije kojeće oblikovati naše društvo i civilizaciju'

Održana je i pnael rasprava na kojoj je Nikolaus Pelinka iz tehnološke platforme Darwin's circles, partnera Huaweijeva, istaknuo da Huawei, iako je globalna tvrtka, surađuje s lokalnim društvima, što smatra važnim u digitalno doba kada je zajedništvo ključno.

'To je naš globalni plan. Mi smo vodeći u industriji i moramo utrti put. Naša misao vodilja je: Ako se želiš razvijati ubrzano, radi sam, no ako želiš ići dalje i razvijati se dugoročno, surađuj. Suradnja sa startup tvrtkama i lokalnom upravom te akademskim partnerima ključna je za poticanje vrijednih projekata poput drona za ranu detekciju požara. U Kaliforniji već rade na sličnom rješenju, no ne trebamo se opirati tome da netko kopira ovo rješenje – učimo jedni od drugih i omogućavamo ove tehnologije svima', poručio je.

Delaportas je na panelu naglasio da trebamo prihvatiti i razumjeti tehnologiju kako bismo je znali iskoristiti u sprječavanju katastrofa. Naglasio je da Probotek radi na tim konverzijama i boljoj budućnosti.

'Ovo su tehnologije koje će oblikovati naše društvo i civilizaciju. Ranije nismo imali takav ekosustav, radili smo više za sebe, no shvatili smo da trebamo raditi zajedno. Ključna je suradnja. Ljudi sve više uviđaju prednosti tehnologije, a na nama je da to predstavimo ministrima, predsjednicima, načelnicima. Inovacija se rađa u malim startupima, no potrebna nam je suradnja s lokalnim samouprava i regulatorima', istaknuo je direktor Proboteka.

A kako bismo uspjeli u rješavanju klimatske krize, potrebna je i svijest investitora koji će ulagati u tvrtke usmjerene na održivo poslovanje, svjesne izazova s kojima se cijeli planet suočava

'U Europskoj uniji ćemo sljedeće godine svjedočiti promjenama o izvješćima o održivom poslovanju i tvrtke će u to morati početi ulagati, ako već nisu. Pogledajmo samo posljedice požara koji su opustošili velike dijelove Europe. Samo ovdje vidimo koliko nam prednosti tehnologija može donijeti, kao i ulaganje u takve programe', poručila je ESG konzultantica Anna Vetter.