TEHNO NOVITETI

Pobrojali smo pet najboljih značajki iOS-a 14

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 21.09.2020 07:29
  • Objavljeno 21.09.2020 u 07:29
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Instalirali ste novi iOS i blagog pojma nemate koje novitete donosi? Pobrojali smo pet značajki koje jednostavno morate početi koristiti

Appleov najnoviji operativni sustav sadrži hrpu novih značajki kojie će promijeniti način na koji koristite iPhone - nabolje. Ovo je, bez dvojbe, jedna od najboljih softverskih nadogradnji u zadnjih nekoliko godina.

Označite nekog u razgovoru

Appleove nadogradnje iMessagea primarno su usredotočene na grupne razgovore u iMessageu. Ako želite, od sad možete nekoga označiti i on će dobiti posebni podsjetnik. To radite tako da napišete @ i ime kontakta. Ako želite odgovoriti na nečiju poruku, dugo ju pritisnite i birajte 'reply'.

Stavite razgovor na sam vrh Messagesa

Stavljanje razgovora na vrh poruka osigurava da nećete morati skrolati kroz hrpu razgovora da dođete do onog koji vam je bitan. Ovo je pogotovo korisno ako imate neku grupu koji želite posjećivati svakog dana. Stavljanje razgovora na vrh radi se dugim pritiskom na razgovor i biranjem ikonice s pribadačom pored koje piše Pin.

Apple ima aplikaciju za prevođenje

Umjesto da koristite Googleov Translate, sada možete isprobati Appleovu soluciju. Tanslate je aplikacija koja služi za prevođenje teksta ili cijelog razgovora s nekim drugim. Aplikacija za sad razumije engleski, mandarinski kineski, francuski, talijanski, japanski, korejski, arapski, portugalski i ruski.

Aplikaciju možete koristiti na dva načina - tako da utipkate riječ ili frazu koju ne razumijete ili pritisnete na ikonu mikrofona na dnu ekrana za voice-to-text, odnosno prepoznavanje govora. Nakon što dovršite posao, aplikacija će prevesti sve što ste rekli u jezik koji izaberete. Ovo je pogotovo korisno ako na engleskom pitate nekog brzo pitanje i želite njihov odgovor prevesti bez previše komplikacija. Da biste vodili dulji razgovor, okrenite telefon u vodoravni položaj i pritisnite na ikonicu s mikrofonom.

Puno bolja organizacija ekrana uz App Gallery

Jeste li ikad sanjali da iPhone dobije app drawer kao Android? Taj dan je došao i značajka se zove App Library. App Library je novi ekran koji se nalazi na desno od vašeg Home ekrana. On automatski rearanžira sve aplikacije na telefonu po mapama temeljenima na kategoriji aplikacije. Svrha ove značajke je olakšati način pronalaženja aplikacija instaliranih na iPhoneu, što ide rukom uz ruku sa drugom značajkom koja omogućava skrivanje stranica s aplikacijama koje ne koristite često.

Korištenje App Libraryja je jednostavno: samo ga otvorite potezom prsta prema lijevo kad se nalazite ne Home ekranu i ne vidite aplikaciju koju tražite. Možete koristiti automatski organizirane mape ili sam vrh ekrana gdje su smještene preporučene aplikacije i nedavno instaliran softver. Obje mape se automatski nadopunjuju te određuju koje aplikacije se nalaze u kojoj mapi - zavisno o tome koliko često koristite apliakciju koju ste nedavno instalirali.

Widgeti imaju novi dom

Widgeti više nisu ograničeni na zasebnom Today Viewu, već sad postoje widgeti koji mogu biti bilo gdje na zaslonu, a podržavaju i nekolko 'kartica' koje se izmjenjuju zavisno o tome što radite u tom dijelu dana. Primjerice, telefon vam rano ujutro može prikazati vremensku prognozu, a se popodne kad idete u šenju prebaciti na prstene s aktivnošću.

Widgete možete povući iz Today Viewa na Home ekran ili kad uređujete raspored ikonica - pritisnuti na plus ikonicu u gornjem desnom dijelu ekrana i izvući galeriju widgeta i odabrati koji widget želite staviti među aplikacije, zaključuje Cnet.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!