Ekskluzivno za tportal

Osnivači Nanobita dan nakon posla od gotovo milijardu kuna: Bilo je i boljih ponuda, ali Šveđani su tražili da ostanemo kakvi jesmo. Neko vrijeme nećemo ništa trošiti...

  • Autor: Biljana Starčić
  • Zadnja izmjena 18.09.2020 13:35
  • Objavljeno 18.09.2020 u 13:05
Alan Sumina i Zoran Vučinić

Alan Sumina i Zoran Vučinić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Otkako je u četvrtak popodne odjeknula vijest da zagrebački Nanobit preuzimaju Šveđani, osnivači Alan Sumina i Zoran Vučinić pod medijskom su opsadom. Jutro poslije, umorni, ali i sretni, u razgovoru za tportal otkrili su nam detalje gejming posla vrijednog gotovo milijardu kuna

Domaća gejming kompanija osnovana prije 12 godina postaje dio švedske Stillfront grupacije i, kako nam kažu njezina dva osnivača, Alan Sumina i Zoran Vučinić, s kojima smo razgovarali telefonski, sjedište ostaje u Zagrebu, a ostaju i njih dvojica. Doznali smo i što namjeravaju sa 100 milijuna dolara, prvom tranšom iz Švedske.

Kako ste spavali nakon ovoliko reakcija, jeste li se ovome nadali prije 12 godina?

Moramo priznati da smo dosta umorni, ovo je bio rad 24 sata sedam dana u tjednu. Nismo se nadali ovakvom nečemu, s Nanobitom nismo počinjali zbog novca, nego iz želje i strasti, a ovo je došlo kao rezultat.

Svjedočimo još jednoj velikoj korupcijskoj aferi, ovaj put u Janafu - što poručujete mladima, kako uspjeti u Hrvatskoj?

Afera smo se nagledali i više ih ni ne pratimo. Moguće je i drugačije, i dalje vjerujemo da postoji mnogo priča koje nisu pod svjetlom medija, a koje su uspješne. Sve ovisi o tome kakav je fokus.

Početak s dva računala

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez ureda i samo s dva računala. Danas je sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenika te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 milijuna puta, a na mjesečnoj razini igra ih više od 10 milijuna aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.

Na što ćete potrošiti prvu tranšu, 100 milijuna dolara?

Nanobit je profitabilan od prvog dana, a u prodaju smo se upustili jer smo našli nekoga tko će poštovati naš 'legacy'. Neko vrijeme nećemo ništa trošiti, svrha nije novac, ali je itekako priznanje.

  • +11
  • +8

Alan Sumina i Nanobit

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Jeste li dugo pregovarali s novim vlasnikom?

NIje bilo toliko dugo, koliko intenzivno. Stillfront je švedska tvrtka koja je na burzi, a ugovor je pisan po engleskom pravu i trebalo je to uskladiti sa švedskim i hrvatskim pravom.

Šveđani sa 800 zaposlenika

Stillfront je vodeća free-to-play kompanija koja okuplja 14 gejming studija diljem svijeta. Zapošljava više od 800 zaposlenika, a glavna tržišta su joj SAD, Njemačka, Bliski istok, sjeverna Afrika te Francuska i Kanada. Sjedište je u Stockholmu, a kompanija je javno izlistana na Nasdaq First North Premier Growth Marketu. Njihov bogat portfelj karakteriziraju lojalni korisnici i igre koje su aktualne dug niz godina, istaknuto je u priopćenju iz Nanobita. 

Tijekom godina bilo je i drugih ponuda. Kako to da ste prihvatili baš njihovu?

Je, svake godine je bilo ponuda, čak i tijekom ovog procesa, i to financijski jačih. No, njih smo izabrali jer smo se složili oko budućnosti Nanobita. Promjena u rukovodstvu nema, nas dvojica ostajemo, a partner neće mijenjati ništa što je dobro u našoj priči, ali će pomoći u prijenosu know-howa. Ništa nam nisu odredili, očekuju da ostanemo takvi kakvi jesmo. Mi imamo svoje projekte koji se dalje razvijaju prema planu. Nanobit ostaje u Hrvatskoj, a mi u Nanobitu.

Ima li novih zapošljavanja?

Stalno tražimo nove ljude, planovi se nisu promijenili, samo smo te planove sada podijelili sa švedskim partnerom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!