KARIJERE

PlayStation dobio dva nova šefa nakon što je Jim Ryan otišao u mirovinu

15.05.2024 u 12:31

Bionic
Reading

Ryan je u mirovinu otišao nakon 30 godina u Sonyju, što je uključivalo i nadgledanje lansiranja igraće konzole PlayStation 5

Hermen Hulst i Hideaki Nishino imenovani su za zajedničke izvršne direktore Sonyjevog odjela za igre PlayStation nakon umirovljenja Jima Ryana.

Hulst će uglavnom nadgledati softver, dok će Nishino uglavnom brinuti o hardveru.

Nove će dužnosti preuzeti od 1. lipnja, pri čemu će zamijeniti Sonyjevog operativnog direktora Hirokija Totokija, koji je privremeno vodio taj odjel dok nije pronađena zamjena.

'Hulst i Nishino imat će jasne odgovornosti i upravljat će strateškim smjerom kako bi osigurali da fokus ostane na produbljivanju angažmana s postojećim korisnicima PlayStationa i širenju iskustava na novu publiku', naveo je Totoki u priopćenju za javnost.

Ryan je u mirovinu otišao nakon 30 godina u Sonyju, što je uključivalo i nadgledanje lansiranja igraće konzole PlayStation 5. Na odlazak se odlučio zbog problema s kojima se suočavao zbog toga što je radio u Sjevernoj Americi dok je živio u Europi.

Njegova odluka bila je iznenađenje jer je došla nakon što je razmjerno uspješno lansirao PS5. Ta je konzola dosad prodana u 59 milijuna primjeraka.

Hulst je prvi put došao u Sony 2005. godine, nakon što je tvrtka kupila Horizon: Zero Dawn i Guerrilla Games, studio u kojem je razvijen Killzone, a čiji je suosnivač. Postao je šef PlayStation Studios, koji nadzire razvoj igara koje su izradili studiji u vlasništvu Sonyja, kao što su Spider-Man i God of War.

Na novoj poziciji također će voditi računa o time kako se igre s PlayStationa preoblikuje u druge oblike medija, poput filmova i televizijskih emisija.

Nishino trenutno vodi tim koji razvija tehnologiju iza proizvoda za PlayStation, kao što su primjerice slušalice VR2, kao i usluge poput PlayStation Networka. Uz to će se baviti i odnosima s izdavačima, kao i načinima na koje se Sonyjev hardver prodaje.

Do smjene na čelnoj poziciji dolazi tijekom lošeg razdoblja za industriju igara, u kojoj je od 2023. godine izgubljeno blizu 20 tisuća radnih mjesta.

PlayStation je otpustio oko 900 zaposlenih, odnosno osam posto globalne radne snage. Dio otkaza podijeljen je i u Hulstovom bivšem studiju Guerrilla Games, piše BBC.