TEHNO RECENZIJE

Nije PlayStation Vita, no i dalje je vrijedan vaše pažnje: Isprobali smo PlayStation Portal

02.03.2024 u 07:12

Bionic
Reading

Je li Sonyjev uređaj za igranje na daljinu kolekcionarski gadget dizajniran (uglavnom) za najtvrđe fanove PlayStationa 5 ili nešto više? Saznali smo tijekom dvotjednog testiranja

Prijenosne konzole su, bez dvojbe, jedna od najzabavnijih stvari u gejmingu. Mogućnost igranja na bilo kojem mjestu u stanu (uključujući WC) samo su dio draži malih prijenosnih računala posvećenih videoigrama. Nakon što je 2005. pomakao granice koncepta PlayStationa u pokretu izdavši PlayStation Portable, Sony je do danas točno jedan put uskočio u sferu prijenosnih platformi. PlayStation Vita, nasljednik originalnog PSP-a, bez dvojbe je poslužio kao inspiracija za nedavno izašli PlayStation Portal, periferiju koja se dolazi nadomak statusa konzole, ali i dalje ostaje kontroler za igru na daljinu.

PlayStation je, podsjetimo, već neko vrijeme poznat po mogućnosti tzv. remote playa. Sve što trebate za početak igre na daljinu je instalirati prikladnu aplikaciju na računalo, smartfon ili tablet, prijaviti se na račun otvoren kod PlayStationa i zaigrati igre instalirane na PlayStationu 4 ili 5 bez potrebe za paljenjem TV-a.

Što je u kutiji?

PlayStation Portal je sve-u-jednom solucija koja spaja ergonomiju kontrolera DualSense s LED ekranom od osam inča, a zbog blistavih LED traka na rubovima kontrolera izgleda kao neka vrsta futurističkog stakla. Za one manje impresionirane avangardnim dizajnom, Portal je, u principu, rastegnuti kontroler PS5.

Na vrhu su tipke za glasnoću i paljenje, iza imamo plastični luk koji podržava ekran, a na donjem dijelu postoje ulazi za priključivanje punjača USB-C i 3,5-milimetarskih slušalica.

Da biste se igrali na PlayStation Portalu, morate se prijaviti na račun otvoren kod PlayStationa i biti na bežičnoj mreži dovoljno brzoj za njegov rad. Portal koji smo dobili na test radio je uglavnom u svim dijelovima stana, no čim je došlo do slabljenja signala, igre su počele zastajkivati i trpjeti. Uvjereni da je riječ o snazi signala i protočnosti, približili smo uređaj ruteru kako bismo osigurali da sve radi, no sve što smo postigli je smanjenje učestalosti prekida signala.

Nakon pet, šest dana provedenih igrajući igre u 'optimalnom' okružju, zaključili smo da su odspajanja naoko nasumična - možda je u nekom trenutku drugi uređaj na mreži povukao veliku količinu podataka, možda je stvar do samih postavki rutera, no jedna stvar bila je sigurna: PlayStation Portal je dobro radio sve do trena u kojem je odlučio odbiti poslušnost. Premda smetnje u igranju nisu nešto zbog čega bismo momentalno ugasili periferiju, one su uvijek prisutne i dodaju nepotrebnu dozu stresa u sam proces igranja. Hoće li konzola prestati hvatati signal usred intenzivnog boss fighta? Ili će se oglušiti točno kad igra od nas traži da pritisnemo ključnu tipku? Ovo su stvari koje, bez dvojbe, znaju zasmetati - ali ne predstavljaju najveći problem s Portalom.

Što ne valja?

Najveći problem s ovim dodatkom je to što dolazi s nekoliko jako čudnih tehnoloških značajki. Za početak, konzola ne podržava bluetooth audio. Kao drugo, dolazi s opcijom zrakoplovnog načina rada, koja nema smisla jer (barem prema našem saznanju) nema internu zapremninu prilagođenu snimanju ili reprodukciji medija. Kao treće, premda se kontroler reklamira kao prijenosna solucija za igranje izvan doma, ne dolazi s putnom futrolom niti bilo kakvom formom zaštite tijekom transporta. Konačno, tu su gore spomenuti problemi s latencijom i prekidom veze, a oni se samo intenziviraju kada su u priči dvije Wi-Fi mreže.

Put prema... boljem nasljedniku?

Unatoč svemu ovome, nemoguće je ne diviti se prekrasnom dizajnu, fantastičnoj haptici i jednostavnosti korištenja kontrolera. Stvar koja nas najviše muči na kraju cijele priče je koliko je ovo zapravo dobar proizvod koji, kad prestane raditi, stvara ništa osim želje da iduća iteracija popravi te probleme. PlayStation Portal izgleda kao nasljednik PlayStation Vite, kojem je ponestalo budžeta za razvoj te je sveden na ekran s priključenim kontrolerom.

Uz sve navedeno, potpuno smo sigurni da kupaca za ovu stvar neće usfaliti. Radi se o lijepoj periferiji koja savršeno pristaje uz avangardni PlayStation 5 te komplimentira Sonyjevom dizajnu. Prava je šteta što je, zbog niza sitnih, ali osjetnih nedostataka, ne možemo preporučiti najširem gejmerskom puku.

  • +2
PlayStation Portal Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina