IMITIRANJE PRIRODE

Paukoliki roboti napravljeni od slamki mogli bi spašavati živote

15.06.2017 u 15:01

Bionic
Reading

Kako bi napravili okretnije i spretnije robote, istraživački tim s Harvarda odlučio je iskoristiti obične slamke i posebne zglobove kojima imitiraju insekte i paučnjake. Upoznajte Arthrobotse, jer bi jednog dana oni mogli pomoći u spašavanju života nakon katastrofa

Znanstvenici George White i Alex Nemiroski već duže vremena razmišljaju o kreiranju paukolikih robota. Brojni insekti i paučnjaci su izrazito agilni, mogu se brzo kretati po brojnim površinama, penjati se po njima i općenito izvoditi manevre o kakvima klasični roboti mogu samo sanjati. Imitacija prirode se u mnogo slučajeva pokazala punim pogotkom pa izuzetak nije ni ovo istraživanje. 

No za gradivne dijelove ovih robota ne služi brdo elektronike, baterije ili pak nešto prirodno - već slamke. 

'Sve ovo je počelo tako što je George spoznao kako cjevčice od polipropilena imaju fenomenalan omjer snage i mase. Time su se otvorila vrata za stvaranje nečega uz mnogo više strukturalne podrške u odnosu na klasične robote', izjavio je Nemiroski. 

Kada smo dobili osnovni gradivni blok i povukli inspiraciju iz životinjskog svijeta, sve ostalo je bila stvar mašte

Slamke su se pokazale punim pogotkom. White i Nemiroski napravili su brdo prototipa s egzoskeletom od slamki, a same zglobove su izveli tako što su najobičnije slamke zarezali na malim segmentima, čime se omogućilo savijanje. Nakon toga su kroz slamke provukli gumene cjevčice kroz koje se može pustiti zrak. Više cjevčica na različitim segmentima znači i više kontrole te su nastali prvi paukoliki roboti. 

Cijeli koncept zvuči obmanjujuće jednostavno, a istraživački dvojac je krenuo od jedne slamke sa zglobom koji je omogućio puzanje. Nakon toga su slijedili prototipovi s dvije i četiri te su napravili 'artrobota' s osam nogu. 

Harvard Arthrobots Autor: Harvard

Naravno, za kontrolu puštanja zraka kroz različite zglobove brine se računalo, tako da je ovdje itekako prisutan dašak modernih tehnologija. Osam nogu se pokazalo i maksimalnim brojem koji mogu kontrolirati računalom za svoj projekt; sve dalje od toga značilo bi drastične komplikacije u izvedbi, a vjerojatno i nove materijale. 

'Dosegli smo limit vlastitog sustava, na što sam posebno ponosan. Uzeli smo osnovni koncept i upitali se koliko daleko ga možemo razvući prije nego moramo napraviti drastične izmjene u načinu na koji rade zglobovi', izjavio je Nemiroski.

U žurnalu Soft Robotics dvojac je opisao kako su kreirali stvar, a navode i da bi se sofisticiranija izdanja ovih robota jednog dana mogla koristiti u misijama spašavanja i potrage za preživjelima nakon katastrofa. Tome u prilog definitivno ide činjenica da su ovi roboti krajnje jeftini i nakon inicijalnih testova jednostavni za konstruiranje.