VJEROVALI ILI NE

Ovaj robot policajac od danas patrolira ulicama Dubaija

23.05.2017 u 15:21

Bionic
Reading

Gulf Information Security and Expo Conference danas polako zatvara svoja vrata, a posjetitelji sajma imali su priliku upoznati robota u policijskoj uniformi. Štoviše, odmah po dovršetku konferencije, robot će krenuti u akciju ulicama Dubaija. I dok to zvuči neobično, što onda tek reći o planovima da flota robota čini četvrtinu svih policijskih snaga do 2030. godine?

Robot, u čijem su stvaranju sudjelovali IBM, Google i policija Dubaija, kreće se kotačima, a može salutirati, nakloniti se, pričati više jezika i prepoznavati znakove rukama na udaljenosti od metar i pol. Na prsima mu se nalazi tablet sučelje koje civili mogu iskoristiti za prijavu zločina. 

Za razliku od robota u znanstveno-fantastičnim filmovima, ovaj robotski policajac (za sada) neće služiti u većem lovu na kriminalce i prekršitelje zakona. 

'Robotski policajac će imati za cilj pomoći ljudima u trgovačkim centrima i na ulicama, a riječ je o projektu kojim se želi osigurati veća sreća stanovništva i osjećaj sigurnosti', izjavili su u policiji grada Dubai. 

Ovo zvuči dosta jednostavno, no planovi koje imaju sigurnosne snage su mnogo, mnogo značajnijeg karaktera. Pored činjenice da će roboti do 2030. godine činiti četvrtinu policijskih snaga, već sada se vrlo aktivno radi na razvoju 'potpuno funkcionalnog robota koji će ispuniti uloge uobičajenog policajca'

Možda taj znanstveno-fantastični svijet i nije toliko daleko.