čuda moderne medicine

Pametna zahodska školjka vas skenira, uzima biološke markere i nalaze šalje u oblake

10.04.2020 u 13:01

Bionic
Reading

U laboratoriju doktora Sanjiva Sama Gambhira, profesora sveučilišta Sanford, osmislili su WC školjku koja opremljena modernom tehnologijom otkriva potencijalne bolesti iz velike i male nužde

To je pametan toalet. Ne, ova zahodska školjka ne podiže sama poklopac niti će sama pustiti vodu nakon nužde. Ova školjka opremljena je tehnologijom koja može otkriti niz bolesti u stolici i urinu, uključujući neke vrsta karcinoma, poput kolorektalnih ili uroloških.

Uređaj bi mogao biti posebno zanimljiv genetski predisponiranima za određena stanja, poput iritabilnog kolona, raka prostate ili zatajenja bubrega.

'Naš koncept star je više od 15 godina', kaže Sanjiv Sam Gambhir, specijalist za radiologiju. Kad ga je prvi put spomenuo, ljudi su mu se smijali. Sada, sa završenom pilot-studijom u kojoj je sudjelovao 21 ispitanik, Gambhiru se više nitko ne smije.

Dizajnerski, riječ je o najobičnijoj školjci, ali opremljenoj raznim uređajima: senzora i testova koji procjenjuju zdravlje. Uzorci urina podvrgavaju se fizikalnoj i molekularnoj analizi dok se procjena stolice temelji se na fizičkim karakteristikama.

Podaci izvađeni iz bilo kojeg uzorka, automatski se šalju u oblak kako bi se mogli iskoristiti prilikom pregleda kod bilo kojeg specijalista spojenog na Internet, objašnjava Gambhir.

Njegov rad opisan je u najnovijem izdanju stručnog časopisa Nature Biomedical Engineering. Uz Gambhira, na ovom projektu radili su i dr. Seung-min Park, dr. David Won i postdoktorand Brian Lee.

Toalet spada u kategoriju tehnologije namijenjene kontinuiranom nadgledanju zdravlja, u koju spadaju i pametni satovi.

'Ista stvar, samo što pametni toalet, za razliku od nosivih predmeta, ne možete skinuti', kaže Gambhir. 'Svi koriste kupaonicu i to povećava njenu vrijednost kao uređaja za otkrivanje bolesti.'

Sustav na nadzor lako se ugrađuje u svaki model zahodske školjke. Uzorci mokraće i stolice snimaju se na video i potom obrađuju skupom algoritama koji mogu razlikovati normalnu 'urodinamiku' - brzinu i vrijeme protoka te ukupni volumen, između ostalih parametara. - i konzistenciju stolice od one nezdrave.

Tu su i trake za analizu i mjerenje određenih molekularnih značajki. Broj bijelih krvnih stanica, stalna kontaminacija krvi, određene razine proteina i više mogu ukazivati ​​na čitav spektar bolesti, od infekcije, preko raka mokraćnog mjehura do zatajenja bubrega. Trenutno, kaže Gambhir, pametna školjka mjeri 10 različitih biomarkera.

Najbolje, ili najgore od svega, ova pametna školjka ima ugrađeni identifikacijski sustav po kojem prepoznaje tko sjeda na nju.

Koncept pametne školjke star je više od 15 godina Izvor: Društvene mreže / Autor: Birmingham Mail

'Poanta je pružiti precizne, individualizirane zdravstvene povratne informacije', objašnjava Gambhir. Zato su u sustav ugradili i polugu za ispiranje koja čita otiske prstiju. Ubrzo su shvatili da otisci prstiju nisu savršeni. Što ako jedna osoba koristi toalet, ali ga ispire netko drugi?

Zato su ugradili mali skener koji snima ljudsku pozadinu. Nešto poput skeniranja lica, samo u donjoj polovici tijela. Stručnije, žele li potpuno iskoristili sve prednosti pametnog toaleta, korisnici mu moraju dopustiti da im skenira anus.

'Znam da izgleda čudno, ali kako se ispostavilo, vaš analni otisak je jedinstven', kaže Gambhir.