Uzaludno istraživanje

Čak 160 timova uzalud je radilo na 15 godina podataka: Ne, umjetna inteligencija ne može predvidjeti djetetovu budućnost

09.04.2020 u 11:41

Bionic
Reading

Istraživači sa Sveučilišta Princeton koristili su višegodišnje skupove podataka i sve raspoložive tehnike strojnog učenja, ali na kraju nisu mogli doći do zaključka

Predviđanje određenih budućih ishoda može biti od velike koristi u životu, od rješavanja složenih matematičkih zadataka, preko poslovnih strategija do smišljanja budućih politika.

Znanstvenici sa Sveučilišta Princeton pokušali su, koristeći iste metode i tehnologije, predvidjeti ishoda djetetove budućnosti. Upotrijebili su podatke prikupljane 15 godina i surađivali s čak 160 ekspertnih timova da bi na kraju zaključili kako ni najmodernija umjetna inteligencija ne može znati što će se nekome dogoditi u životu.

Studija je objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Naravno, umjetna inteligencija sasvim dobro može predvidjeti trendove, ona čak može pomoći u procesu donošenja odluka. No, predviđanje uspješnosti nečijeg života puno je kompliciranije i tu nikakva matematika ne pomaže.

'Istraživali pomoću metode zajedničkog zadatka; 160 timova je izgradilo prediktivne modele za šest životnih ishoda, koristeći podatke iz Studije o osjetljivim obiteljima i dobrobiti djece, koju je provodilo sveučilište Princeton', objasnili su istraživači.

'Unatoč korištenju bogatog skupa podataka i primjeni metoda strojnog učenja, optimiziranih za predviđanje, ni najbolja predviđanja nisu se pokazala točnima i bila su samo nešto bolja od previđanja jednostavnih referentnih modela', zapisano je u studiji.

Razlog zbog kojeg UI ne može predvidjeti ove informacije zapravo je vrlo jednostavan: strojno učenje može donijeti zaključke, ali ne može objasniti kako se do njih došlo. U poslovnim procesima, gdje se barata brojkama, to nije važno i obično dobro funkcionira s raspoloživim podacima, ali kad je riječ o društvenim i socijalnim odnosima, e to je sasvim drugačija priča.

O budućem životu i slobodama izbora neke osobe može se samo nagađati, i to vrlo neprecizno, pokazuje studija znanstvenika s Princetona. Iako je raspolagao bogatom arhivom podataka, sustav ipak nije mogao točno predvidjeti ishod života svakog djeteta, piše Interesting Engineering.

Kao što je uostalom istaknuto u istraživačkom radu: 'Iako su podaci uključivali tisuće varijabli, prikupljenih kako bi se znanstvenicima pomoglo razumjeti život ovih obitelji, sudionici nisu mogli točna predvidjeti što će se dogoditi.'

'Rezultati dobiveni složenim metodama strojnog učenja, s pristupom tisućama varijabli, na kraju su dali samo malo bolje rezultate od jednostavnog referentnog modela koji je koristio linearnu regresiju', zaključili su znanstvenici.

Dakle, do daljnjega se neće znati što nam donosi sutra. Sad je to i znanstveno potvrđeno.