VRIJEDILO JE ČEKATI?

Ovo je baš sve što znamo o Falloutu 76

13.06.2018 u 14:21

Bionic
Reading

Za razliku od dosadašnjih nastavaka koji se bave pričom vezanom uz samo jednog protagonista, novi Fallout pod imenom Fallout 76 ima drugu namjeru te predstavlja svijet skoro isključivo drugim igračima

Nakon prvog i prilično tajnovitog foršpana, brojnih špekulacija i glasina, konačno imamo okvirnu ideju o čemu će se raditi u najnovijem Fallout naslovu iz Bethesde. Tradicija ovog renimiranog PC RPG-a seže nekoliko desetljeća unazad te je, htjeli mi to ili ne, prošla iz ruku tvoraca tradicionalnih RPG-a u one tvoraca Elder Scrollsa. Ispreplitanje dizajna akcijske pucačine iz prvog lica i klasičnog RPG-a rezultiralo je moderniziranim verzijama igre koje su, više ili manje, privukle novu publiku te do neke mjere udaljile staru.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Bethesda

Fallout nove generacije

Najnoviji nastavak Fallouta nastavlja koračati u nova područja oprostivši se u cijelosti od RPG-a stare škole te gurnuvši franšizu u područje online multiplayera, odnosno igara za više igrača. Premda smo još nakon prvog Fallouta svi sanjali o tome da ćemo jednog dana igrati masivni multiplayer Fallout, ovome se zbilja nismo nadali. Bethesdin slatkoriječivi predsjednik Todd Howard još jednom je obećao evoluciju klasičnog Fallouta, predstavivši svijet koji je, prema njegovim riječima, čak četiri puta veći od onoga u Falloutu 4.

Fallout 76 smješten je u američkoj državi Virginiji te se odvija prije prvog nastavka izvornog Fallouta. Igrači, prema svemu sudeći, preuzimaju ulogu žitelja Vaulta 76 te istražuju okolni svijet koji se, što zbog radijacije, što zbog globalnog rata, iz temelja izmjenio.

E3 2018.

Upravo najavljeno: Ovo su najbolje igre koje dolaze na PC i Xbox

Pogledaj galeriju

Sve je online

Fallout 76 je online igra za više igrača u kojoj, za razliku od gusto naseljenih svijetova poput World of Warcrafta, obitava puno manji broj ljudi. Na svakom je igraču odlučiti želi li surađivati s drugim preživjelima ili se okrenuti protiv njih, a igra potencijalne konflikte i borbu za resurse planira potaknuti lokacijama koje su pažljivo skrojene kako bi privukle agresivne igrače te ih, ako pobijede, nagradile.

Iako na ovogodišnjoj prezentaciji Fallouta 76 održanoj tijekom službene Bethesdine presice na E3-ju nismo vidjeli previše gameplayja, jasno nam je dano do znanja kakav ćemo svijet istraživati. Fallout 76 igrače gura u puno zelenija područja od već dobro 'isprobane' nuklearne pustoši, te ih stavlja u koštac sa hrpom kreatura koje su preuzele naš nedavno gusto naseljeni svijet. Dizajneri igre tvrde kako su mnoga nova čudovišta Fallouta 76 prilagođeni folkloru i urbanim legendama Virginije, čemu svjedoči i najnoviji foršpan.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Bethesda

Veliki svijet za malo ljudi

Svijet Fallouta 76 nudit će šest vrlo različitih regija koje ćemo istraživati, a svaka od njih bit će tematski povezana s pravim lokacijama.

Todd Howard je Fallout 76 opisao kao igru koja je 'u cijelosti online, no i dalje nije masivni multiplayer, već neka vrsta dijeljenog svijeta u maniri onog iz Destinyja'. Kada igrate igru, svaku mapu ćete dijeliti sa dvanaestak igrača - uostalom, radi se post apokaliptičnom svijetu'. I da, prije nego što pitate, moći ćete graditi baze te jedni na druge ispaljivati nuklearne rakete. Ako ste blagonakloni prema drugim igračima, rakete ćete moći slati i na računalom pokretane baze te potamaniti sve tamošnje negativce slatkim, slatkim nuklearnim plamenom.

Fallout 76 neće voljeti modove

Prethodne nastavke Fallouta, kao i sve igre iz Bethesde, igrači su mogli modificirati do milje volje. Zbog toga jer se Fallout 76 odvija u online svijetu, nekako nam se čini da Bethesda zbog balansiranja neće dozvoliti igračima da igru mijenjaju, makar se samo radilo o kozmetičkim preinakama.

Fallout 76 slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Bethesda

Ne bojte se smrti

Premda je Fallout 76 online igra u kojoj se borite za preživljavanje, gubitak života neće biti dramatičan kao u drugim igrama ovog žanra. Tvorci igrače žele potaknuti na istraživanje i poduzimanje rizika bez bojazni da su izgubili nekoliko sati igre kako bi poginuli zbog jedne jedine greške. Sve što ste postigli tijekom igre seli se s vama u svijet koji dijelite s drugim igračima.

Prema Howardu, poanta igre je davati igračima iskustvo igre koje će pamtiti zato jer ju dijele s drugima - makar vam nitko realno ne brani da izvučete oružje i međusobno se pomlatite...ili dignete u zrak nuklearnim udarom.

Kada ćemo igru moći isprobati?

Bethesda kaže da je igra još puna bugova te da ćemo ju, kada ih barem dijelom riješe, dobiti priliku isprobati. Kako se razvoj približava kraju, developer će polako puštati ljude u svoj svijet kako bi ga isprobao i balansirao. Također se šuška da nećemo dugo čekati prije nego što ćemo dobiti pristup beti, makar nismo među 'izabranima'.

Kada izlazi?

Fallout 76 ćemo moći zaigrati prije kraja 2018. Službeni datum izlaska je 14. studeni, makar se ne bismo iznenadili da zbog 'završnih radova' igra izađe malo kasnije. Fallout 76 bit će dostupan na PlayStationu 4, Xboxu One i PC-ju.