TAKSI USLUGE

Uber aplikacijom želi otkriti koliko ste popili

12.06.2018 u 14:08

Bionic
Reading

Poznata taksi služba uvodi niz algoritama koji će joj pomoći da prepozna ako je korisnik aplikacije malo previše popio

Najnoviji dodatak popularnoj aplikaciji Uber dolazi u vidu naprednih algoritama koji korisnikov telefon koriste kako bi otkrile u kojem je on 'agregatnom stanju' prije nego što mu pošalju vozača. Premda je još samo riječ o patentu, vrlo je jasno da Uber nastoji koristiti strojno učenje kako bi procijenio koliko su njegovi klijenti pijani.

Primjena ovog patenta, naravno, naglašava 'prepoznavanje nekarakterističnih stanja korisnika' korištenjem korisničkih podataka.

SKYPORT

Uber ovako zamišlja zračne luke za futurističke leteće taksije

Pogledaj galeriju

Odi doma, pijan si

Kako bi otkrila koliko je pojedinac popio, aplikacija će koristiti žiroskop i lokacijske usluge te time otkriti koliko se brzo krećete i koliko uspravno stojite, dok podaci o preciznosti unosa računalu daju informaciju koliko ste koristili automatsko ispravljanje teksta.

Sve ove informacije poslužit će dodatnoj personalizaciji Uberove usluge, osiguravši kupljenje putnika na dobro osvjetljenim mjestima ili čak uvođenjem pojednostavljene verzije mape kako bi se korisnik lakše mogao snaći. Premda sve navedeno ima vrlo velike izglede da poboljša korisničko iskustvo, malo tko je spreman položiti povjerenje na Uber koji, očigledno, planira sakupljati još više informacija o klijentima.

Najzanimljiviji laptopi ovogodišnjeg Computexa Izvor: Promo fotografije / Autor: Asus

Možemo li im vjerovati?

Podsjetimo, kompanija je već na nekoliko navrata bila pod paljbom zbog zlorabljenja korisničkih podataka poput onog kada su zaposlenici otkrivali lokacije bivših partnera korištenjem alata dostupnog administratorima.

Premda smo uvjereni da se iza svega nalazi dobra namjera i personalizacija usluge, ne možemo se oteti dojmu da će potencijalno uvođenje algoritma koji prepoznaje pijanost 'oduševiti' Uberove korisnike.